Kuvataidekasvatuksen opiskelija kertoo: Näin parannat elämän estetiikkaa


Teksti · words

Kuva: Mikko Rikala

Arjen estetiikka on havainnoinnin tapa, jossa piilee valtava elämää parantava voima, opastaa taidekasvatuksen opiskelija Sonja Donner.

Synnytä oma tulkintasi kauneudesta. ”Minulle esteettisyys ei tarkoita tietoista leikkokukkien asettelua tai sisustamista. Estetiikka on ennemmin konteksti, josta käsin havainnoida ja tulkita ympäristöä. Siinä mielessä se on aina läsnä elämässä. Jos siis tahtoo arkeen lisää estetiikkaa, kannattaa ensiksi katsoa ympärilleen. Synnytä omat, ainutlaatuiset tulkintasi siitä, onko näkemäsi kaunista, rumaa, uutta tai vanhaa. Pohdi, miten arviosi ovat sidoksissa siihen, mitä jo tiedät tai mitä kulttuurissasi pidetään kauniina. Havainnon tarkasteleminen estetiikan kehyksessä on hirveän kiehtovaa.”

Arvosta ympäristöäsi. ”Estetiikalla on tärkeä paikka ihmisen elämässä. Se on ympäristön ymmärtämistä ja sen kautta arvostamista. Voimme katsoa arvostaen ja ymmärtäen yhtä lailla kaunista istutusta kasvitieteellisessä puutarhassa kuin ihmisiä elämässämme. Estetiikan kautta luodaan emotionaalinen suhde ympäristöön ja katseen kohteeseen. Se on merkityksiä ja samaistumista.”

Siisti mieli, anna muun olla. ”Kun omassa mielessä on selkeää ja rauhallista, arki tuntuu kauniilta. Elämän esteettisyyttä häiritsevät enemmän käsistä lähtenyt Netflixin töllöttäminen ja mässäily kuin rumat tavarat kotona. Itselläni hyvään ja kauniiseen päivään kuuluu usein hiljaisuutta ja rauhaa, kävely kauniissa maisemassa, kahvin keittämistä ja tekemättömän koulutyön hoitaminen. Siihen liittyy voimakkaasti kokemus itsensä hallitsemisesta. Kun mieli on hallinnassa, sekä kotona että ulkona on usein kauneinta se, kun asiat saavat kasvaa orgaanisesti. Liiallinen ympäristöön puuttuminen häiritsee. On mielenkiintoista, että neuroottisen siisti koti kulkee välillä käsi kädessä kaoottisen mielen kanssa.”

Päätä suuntasi itse. ”Käyn usein Kontulan uimahallissa. Se on todella kaunis paikka, ja minulle uimisessa korostuu olemisen ja arjen estetiikka. Uidessa tulee vahva kokemus siitä, että tässä minä olen itsekseni ja pystyn tismalleen päättämään suunnan sille, minne menen ja mitä teen. Tunnen itseni itsenäiseksi ihmiseksi, mikä tuo mieleen selkeyttä.”

Instaa suoraviivaisesti. ”Vaikka sitä voi olla noloa myöntää, sosiaalisessa mediassa on usein kyse oman relevanttiuden osoittamisesta. Kun löytää kiinnostavan maiseman tai ymmärtää ajankohtaisen ilmiön, voi näyttää olevansa relevantti. Minä tajuan jotain; olen ollut jossain. Jos relevanttiuden todistaminen kuultaa läpi liikaa, kiinnostavuus kuitenkin katoaa. Siksi suoraviivainen, aikaan sidottu kerronta toimii somen kontekstissa paremmin kuin hiottu sommittelu. Yksi Instagram-suosikeistani on vanhempi mieshenkilö, joka julkaisee kuvia kauppakuiteistaan, makaronilaatikosta ja tankkaushetkistä Shellillä. Kiinnostavassa syötteessä kuvista muodostuu tarina siitä, miten on joskus tahtonut kommunikoida. Elämän dokumentointi kiehtoo täydellistä valaistusta ja kuvanlaatua enemmän.”

Usko estetiikan voimaan. ”Arkikielessä esteettinen on usein yhtä kuin kaunis, kaunis yhtä kuin turhamainen ja turhamainen yhtä kuin epäpätevä. Siksi tahdon usein esittäytyä ihmisenä, johon kauneus ei vaikuta, vaikka tosiasiassa pidän kauneutta suuressa arvossa. ’Esteettinen’ on lataukseltaan positiivinen, mutta kepoinen. Miksi positiivinen on negatiivista kevyempää ja vähemmän relevanttia? Estetiikassa piilee maailman havainnoinnin ja arvostamisen kautta valtava voima, jonka mahdollisuuksia kannattaa tutkia ilman mustavalkoisuutta, vertailua tai puolustelua.”

1-2

Kuvassa Ainon estetiikkatuutori Sonja Donner.

Juttu on julkaistu Tukiope-palstalla, jossa eri alojen opiskelijat tutoroivat noviiseja.

Lue lisää: