Resepti: Aalto-leivos


Teksti · words

Aino tilasi Aalto-yliopistolle oman leivoksen teekkareiden kokkikerholta. Näin leivos syntyy.

Kun itkettää, kakku auttaa. Aino tilasi Aalto-yliopistolle lohdutukseksi oman leivoksen, kun on ollut näitä leikkauksia sun muita.

Leivoksen suunnitteli ja toteutti Ravintolaklubi, joka on neljän teekkarimiehen perustama salaperäinen kokkikerho. Puheenjohtaja Teppo Nurminen kommentoi prosessia:

“Päädyimme puhdaslinjaiseen leivokseen, johon raikas kotimainen tyrni tuo Aallon keltaisen värin. Leivos on koristeltu kauden hedelmillä, ja halutessaan sen voi myös helposti koristaa karpaloilla Aallon punaiseksi. Muoto on pelkistetty ja harmoninen.”

aino_kakku_annaniskanen-3

Ainekset

Pohja 
150 g valkosuklaa
2/3 pkt Marie-keksi
Tyrni-kreemi 
300 g pakastettuja tai tuoreita tyrnimarjoja
125 g voita
4 kpl kananmuna
2 dl sokeri
1 dl kuohukermaa
2 kpl liivatelehti
Tyrni-kiille 
0,5 dl tyrnimehu (jätä kreemistä yli)
0,5 dl hillo-marmeladisokeri

Tee näin

Rouhi Marie-keksit karkeaksi rouheeksi ja sulata valkosuklaa varovasti vesihauteessa. Sekoita suklaa ja keksimurut keskenään ja painele annostusrenkaiden pohjalle tai irtopohjavuokaan. Anna pohjan kovettua hetki kylmässä ja valmista sillä aikaa kreemi.
Keitä tyrnimarjoja vesitilkassa 5–10 minuuttia. Riko marjat sauvasekoittimella, painele massa siivilän läpi ja palauta tyrniliemi kattilaan. Ota tässä vaiheessa mehua erilleen kiillettä varten.
Vatkaa pehmitetty voi ja sokeri yhteen. Lisää voi–sokeri-seokseen tyrniliemi. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Kuumenna koko seosta varovasti liedellä koko ajan sekoittaen 75 asteeseen, jolloin kreemi saostuu.
Jäähdytä kreemi koko ajan sekoittaen kylmävesihauteessa.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se tyrnikreemiin. Liota liivate kylmässä vedessä, liuota se tilkkaan kuumaa vettä ja sekoita ohuena nauhana kreemiin.

Lusikoi tyrnikreemi kovettuneen keksipohjan päälle ja laita hyytymään kylmään.

Odota että leivoksen edellinen kerros on hyytynyt. Kuumenna jäljellä oleva tyrniliemi, keitä sitä 5 minuuttia hillosokerin kanssa ja kaada se varovasti kreemin päälle. Anna hyytyä ja koristele esimerkiksi omenaruusukkeella.

Juttu on osa Lahjus-juttusarjaa, jossa Aino levittää hyvää mieltä lahjomalla.

Kuva: Anna Niskanen