Aaltopia-julkaisussa kuuluu ahdistuneen opiskelijan ääni


Teksti · words

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijat eivät tunnetusti ole hirveän innoissaan muutosta Arabiasta Otaniemeen. He purkavat tuntojaan verkkojulkaisussa.

aaltopia

KUVA ROBERT LÖNNQVIST

 

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu muuttaa Otaniemeen vuonna 2016 – tämän jo tiedämme. Arabian kampuksen sisäilmaongelmat pakottavat osan opiskelijoista tulemaan vähän muita aiemmin, ensi vuoden alussa.

Opiskelijat eivät tunnetusti ole koko muutosta hirveän innoissaan. Siksi osana visuaalisen journalismin kurssia joukko opiskelijoita perusti Aaltopia-nimisen verkkojulkaisun, joka purkaa graafisen suunnittelun opiskelijoiden identiteettikriisiä muuton keskellä. Näin kirjoittaa Samuli Saarinen:

Otaniemen kauneus on näkymätöntä kauneutta.

Otaniemi on kaunis samalla tapaa, kuin Matti Vanhanen on Suomen seksikkäin mies.

Siitä, että Matti Vanhasen kauneus ei ole ulkoista kauneutta, ei pidä päätellä, että Matti Vanhasen kauneus olisi sisäistä – Matti Vanhasen kauneus on Ison Välineen kauneutta.

Aaltopian aiheet koskettavat kuitenkin aaltolaisia laajemminkin. Tekijät tuskin ovat ainoita, jotka kokevat olevansa tuuliajolla, kun uusi yliopisto vasta etsii itseään. Vai kuulostavatko Matts Bjolinin sanat vierailta:

Ehkä Aalto-yliopiston eri kouluille tulisi antaa pitempi valmistusaika. Silloin eri maut harmonisoituisivat, ja siitä olisi enemmän hyötyä. Nyt näyttää siltä, että ammutaan kovalla kiireellä ylös ja eteenpäin ja tarjotaan opiskelijoille valmiiksi pakattua ja valmistettua pikaevästä elämään.

Julkaisu on yhdistelmä tekstejä, kuvaa ja videota. Asia on sama kuin erään Aallon työntekijän Tiina Tutkijan blogissa, josta Aino kertoi keväällä.

Ääni sen sijaan on erilainen. Sellainen pehmeämpi, lempeämpi.

Verkkojulkaisu on luettavissa 25. joulukuuta asti osoitteessa aaltopia.fi.