Aalto Dropout: Eeva Aronen


Teksti · words

Aino on julkaissut kuusivuotisen historiansa aikana melkein 20 juttua huippuopiskelijoista, jotka tekivät Aalto-yliopiston ylpeäksi. Oli aika
kirjoittaa heistä, jotka eivät viihtyneet. Saammeko esitellä: Aalto Dropouts.

Eeva_10

KUVA Liina Aalto-Setälä

”Teekkarikulttuuri on varmaan osittain syntynyt siksi, että porukka kestäisi istua niillä massaluennoilla.”

Back to basics. Se ajatus jyskytti neljännen vuoden energiatekniikan opiskelijan Eeva Arosen, 26, päässä, kun hän päätti vaihtaa suuntaa. Opinnot olivat tuntuneet koko Aalto-taipaleen ajan epämääräisiltä ja turhan teoreettisilta. Kun Aronen sitten vaihtoi koneella istumisen Stadin ammattiopiston leipuri-kondiittorikoulutukseen, käsityöammatti tuntui heti omalta.

”Pystyin käyttämään ihan eri tavalla kaikkia aisteja: tunsi ja näki, mitä tekee. Kaikki oli ihanan konkreettista ja luovaa, kun taas TKK:lla en aluksi edes hahmottanut, mitä opiskelin.”

Kasvoton opetus, epäinspiroivat luennoitsijat ja henkilökohtaisen ohjauksen puute näivettivät Arosen motivaation TKK-opintoihin. Hänellä oli paljon energiaa, muttei hajuakaan siitä, mihin suunnata se. Saunaillat, dokaus ja tekniikka eivät sytyttäneet.

”Mun mielestä mistä tahansa asiasta voi innostua, jos on inspiroiva opettaja tai luennoitsija. Sitä en kohdannut Aallossa. Toisaalta jos on jäätävä kiinnostus johonkin aiheeseen, huono opettaja ei voi viedä sitä pois.”

Aronen myöntää, että tekniikan ala oli hänelle alun alkaen väärä valinta.

”Mulla ei ole ikinä ollut mitään tiettyä unelma-ammattia. Olen vain mennyt sinne, missä ovia on auennut. Vanhempani ovat akateemisesti koulutettuja, joten korkeakoulututkinto oli normi. Nykyisin arvostan enemmän kädentaitoja.”

Aronen uskoo, ettei hän ole yksin turhautumisensa kanssa. Hänestä moni opiskelukaveri oli ensimmäiset vuodet yhtä hukassa kuin hän.

”Teekkarikulttuuri on varmaan osittain syntynyt siksi, että porukka kestäisi istua niillä massaluennoilla.”

Turhautumisestaan huolimatta Aronen jatkoi energiatekniikan opintojensa suorittamista leipuri-kondiittorikoulutuksen ja myöhemmin Ravintolakoulu Perhon ohella. Diplomityön on tarkoitus valmistua vielä tänä keväänä, mutta Aronen ei usko, että hän tulee ikinä tekemään tekniikan alan töitä. Sen sijaan hän aikoo viimeistellä ravintola-alan opintonsa Perhossa ja löytää paikkansa ruoka-alalla. Tulevana kesänä Aronen alkaa myös kokeilunomaisesti pyörittää isonvahempiensa maatilamatkailuyritystä Etelä-Pohjanmaalla.  

Jälkikäteen ajateltuna Aronen olisi kaivannut Aallossa jotakuta, joka olisi ohjannut ja kannustanut. Nyt sellainen tuli vasta diplomityövaiheessa, kun hän pääsi tekemään lopputyötään johtamisen ja työpsykologian sivuaineesta Esa Saarisen lempeään huomaan.

”Sillä on tosi iso merkitys, että joku pitää sun mielialaa yllä ja kannustaa. Olen luvannut Esa Saariselle kakun, kun joskus saan diplomityön valmiiksi.”