Hyvinvoinnin valtiatar, Nelli Lähteenmäki


Teksti · words

Tämä on tarina siitä, kuinka entisestä hikipingosta tuli teekkari, startup-intoilija ja hyvinvointiyrittäjä, joka tekee nykyään töitä Jamie Oliverin kanssa.

 

Päivä on harmaa ja sateinen. Nelli Lähteenmäki, 29, istuu lontoolaisen pääomasijoitusyhtiö Wellington Partnersin kokoushuoneessa. Huoneessa on tunkkainen ilma. Sijoitusyhtiö on muuttamassa, ja väliaikaista kokoustilaa hallitsee räikeä kokolattiamatto. Eletään syyskuuta 2014.

Sade ropisee ikkunaan.

Takana on muutama epävarma kuukausi. Lähteenmäen yritys, Fifth Corner Inc., on rakentanut hyvinvointisovellusta nimeltä YOU-app. Idealle ei ole kuitenkaan löytynyt Suomesta pääsijoittajaa.

Sovelluksen ideana on kannustaa ihmisiä esimerkiksi urheilemaan, kokeilemaan uusia ruokia ja syömään terveellisesti. Sovellus antaa käyttäjille tehtäviä, joita voi suorittaa ottamalla kuvan ja jakamalla sen seuraajille. Ihmisten auttaminen terveysteknologian avulla on Lähteenmäen suuri unelma. Unelman toteuttaminen vaatii kuitenkin rahaa.

Ennen kuin kasvuyritys alkaa tuottaa voittoa, yrittäjät laittavat likoon omia rahojaan, ottavat lainaa yritykselle yksityishenkilönä tai hankkivat rahoitusta riskisijoittajilta.

Näistä olennaisinta on riskiraha. Sitä löytyy sijoittajilta, ja sen avulla kasvuyritys hakee nopeaa kasvua. Lähteenmäen yrityksen ensimmäistä rahoituskierrosta ei ole kuitenkaan saatu vielä päätökseen. Kyse ei ole enää vain luvuista vaan myös yrityksen työntekijöistä. YOU-sovellusta rakentaa yhdeksän hengen suomalainen tiimi. Jos rahoitus viivästyy, työntekijöille on vaikeaa maksaa palkkaa. Pahimmassa tapauksessa heitä uhkaa henkilökohtainen konkurssi.

Nelli_620x700

Lontoossa tilanne näyttää kuitenkin pitkästä aikaa lupaavalta.

Eräs suomalainen enkelisijoittaja on uskonut Lähteenmäen ideaan ja halunnut auttaa nuorta yritystä eteenpäin. Vain muutamaa kuukautta aiemmin enkelisijoittaja on lähettänyt neljä introa ympäri Eurooppaa. Introksi kutsutaan sähköpostiviestiä, jossa esimerkiksi sijoittaja esittelee toiselle sijoittajalle lupaavalta vaikuttavan startupin ja yhdistää nämä kaksi ”linkkiä” toisiinsa.

Yksi introista poikii erityistä mielenkiintoa. Se menee lontoolaiselle pääomasijoitusyhtiölle nimeltä Wellington Partners, ja siellä yhtiön partnerille nimeltä Eric Archambeau.

Juuri häntä Nelli Lähteenmäki ja Nora Rosendahl, toinen YOU-sovelluksen perustajista, ovat saapuneet tapaamaan Lontoon Cityyn. Lähteenmäki on tavannut Archambeaun kaksi kertaa aiemmin: ensimmäisen kerran Skypen kautta, toisen kerran Tukholmassa. Archambeau on innostunut uudesta yritysideasta, mutta hän kaipaa tarkennuksia.

Lähteenmäen ja Rosendahlin tehtävänä on vakuuttaa Archambeau lopullisesti.

Tapaaminen kestää kaksi tuntia. Lopulta ranskalainen riskisijoittaja hymyilee ja kertoo mielipiteensä.

”I absolutely love your idea – it’s very exciting. But you girls need an unfair advantage. I have an idea”, Archambeau sanoo.

Epäreilulla edulla tarkoitetaan sellaisia hyötyjä, joita vain harvalla on, kuten karisma, valokuvamuisti tai kyky selvitä vain neljän tunnin yöunilla. Tätä ”epäreilua etua” herra Archambeau lähtee etsimään. Ja se löytyykin pian.

Etu on brittiläinen huippukokki nimeltä Jamie Oliver.

 

Kun luokkakaverit Kruunuhaan musiikkiyläasteella perustivat bändejä ja opettelivat juomaan kaljaa, Nelli Lähteenmäki teki tulevaisuudensuunnitelmia. Lukion jälkeen hän menisi Otaniemeen opiskelemaan tuotantotaloutta. Kun Lähteenmäki oli keksinyt suunnitelman, hän ei pystynyt ajattelemaan mitään muuta.

”Päätin 14-vuotiaana, että musta tulee teekkari. No kidding”, Lähteenmäki sanoo ja purskahtaa nauruun.

Lähteenmäki hankki käsiinsä tuotantotalouden hakuoppaita, jotka oli tarkoitettu lukiolaisille. Niitä Lähteenmäki lueskeli öisin.

Samaan aikaan hän harrasti musiikkia ja urheilua, ja lukioksi valikoitui Mäkelänrinteen urheilulukio. Monilahjakkuus ja kympin tyttö, sanoivat monet.

Lääkäri-isä ja toimittajaäiti olivat tyytyväisiä. Nelli oli sisaruksista vanhin ja homma oli ollut niin sanotusti ”aina hanskassa”. Välillä vähän liiankin.

”En oikein osannut relata. Jo abikeväänä fysiikan maikka tuli sanomaan, että Nelli, purista sitä mailaa vähän vähemmän, niin menee paremmin. Se on paras neuvo, mitä olen saanut. Musta tuli teekkari ja seuraavat vuodet pyhitinkin ihan puhtaasti elämälle ja teekkariilakoinnille. Kympin tytön rooli jäi”, Lähteenmäki sanoo.

 

Jo opiskeluvuosina Lähteenmäen päähän iskostui ajatus, että jossain vaiheessa täytyy rakentaa jotain omaa.

Elettiin syksyä vuonna 2009. Kukaan ei ollut kuitenkaan vielä keksinyt väittää, että kasvuyrityksistä olisi pelastamaan Suomen kansantaloutta. Suomen pääministeri Matti Vanhanen hikoili lautakasakohun keskellä, ja nykyinen yrityskiihdyttämö Startup Sauna oli pelkkä otaniemeläinen varasto, jossa säilytettiin litroittain käsidesiä. Sinä syksynä Suomessa varauduttiin sikainfuenssaan.

Lähteenmäen silloinen poikaystävä lähti Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Myös Lähteenmäen mieli alkoi hapuilla suurempiin ympyröihin. Kohteeksi valikoitui Piilaakso, teknologiamekka San Franciscon eteläpuoleisella rannikolla.

Lähteenmäki päätyi tekemään diplomityötään niin sanottuun ”syvään Piilaaksoon” eli Sunnyvaleen ja San Joséhen. Tuleva kollega naureskeli jo etukäteen, että tervetuloa ”Sunny Maleen” sekä “Man Joséhen”.

Luvassa oli rakennusten täydeltä insinöörimiehiä. Eräässä sellaisessa rakennuksessa Lähteenmäki teki diplomityötään teknologiayritys IBM:lle.

”Tajusin pian, että isot yritykset eivät ole mun juttu. Hierarkia hidasti asioiden tekemistä ihan liikaa.”

Lähteenmäkeä ei kiinnostanut lähteä kapuamaan organisaation portaita päästäkseen lopulta isompiin saappaisiin.

”Paras esimerkki oli se, että vieressäni oli useita, ikkunallisia työhuoneita vapaana. Mutta koska olin vaan diplomityöntekijä, tein töitä ikkunattomassa kopissa. Se oli aikamoinen yllätys.”

Toisella kertaa Lähteenmäki päätyikin Kaliforniaan aivan erilaisiin töihin. Lähteenmäki sai töitä suomalaisen Mårten Mickosin yrityksestä nimeltä Eucalyptus. Kalifornian teknologiapesäkkeet olivat edelleen miesvaltaisia. Lähteenmäki kertoo, kuinka kerran eräässä konferenssissa bisnesmies lähestyi Eucalyptuksen ständiä.

”Se kysyi, että voisiko se jutella jonkun yrityksen edustajan kanssa. Mies luuli, että olen vaan joku misu, booth babe, joka on maksettu ständille hengailemaan. Oli pakko näpäyttää takaisin.”

Lähteenmäki sanoo, että tämä oli kuitenkin hajanainen tapaus. Hänen mielestään oli oikeastaan jopa hyödyllistä olla nainen Piilaakson tuhansien miehien keskellä. Tärkeintä oli osata asiansa.

Alkuun Lähteenmäki oli hieman epävarma. ”Saavuin Piilaaksoon ja mietin, että heh, mihin soppaan olen taas sotkenut itseni. Mutta optimistin hulluudella lähdin tekemään asioita ja sain varmuutta. Hienointa oli se tunne, kun koko yritys puhaltaa tuulta sun purjeisiin. Sen parempaa ei voi olla.”

Lähteenmäki ymmärsi pian, että Piilaakso oli hänelle oikea paikka kasvaa ja kerätä kokemuksia.

”Ennen Piilaaksoa olin kuin sähköpistoke ilman sähköä. Sitten joku vaan työnsi pistokkeeseen johdon, josta sain sellaisen luottamuksen tulevaisuuteen, että oksat pois. Siihen liittyy itseluottamus, ideointikyky ja jäätävä määrä kaikkea muuta.”

Nelli 1

Juuri Piilaaksossa Lähteenmäki innostui terveysteknologiasta. Hänestä tuli niin sanottu quantified self -harrastaja. Harrastajat mittaavat päivittäin esimerkiksi unenlaatuaan ja mielialojaan, näpyttävät dataa puhelimeen ja pitävät siellä lokikirjaa.

”Mutta Ranskasta se itsensä mittaaminen varmaan jo alkoi”, Lähteenmäki kertoo.

17-vuotiaana Lähteenmäki oli vaihto-oppilaana Etelä-Ranskassa. Vaihto-oppilasperhe oli hyvin uskonnollinen, eikä elämä ollut ihan niin vapaata kuin mihin Lähteenmäki oli Helsingissä tottunut. Ylimääräistä aikaa oli paljon. Lähteenmäki alkoi kirjoittaa päiväkirjaa joka ikinen päivä. Pian Lähteenmäki alkoi piirtää päiväkirjaan myös tilastoja. Hän kirjasi päivittäisiä tuntemuksiaan ja vertaili tuloksia toisiinsa.

Monen mielestä mielialojen mittaaminen ja lokikirjan pitäminen kuulostaa täysin hullulta. Lähteenmäelle mittaamisesta tuli henkilökohtainen tutkimusmatka terveyteen. Hän sanoo, ettei halua “ulkoistaa omaa terveyttään” lääkäreille.

Lähteenmäen ensimmäinen oma yritysidea oli ohjelmisto, joka yhdistää genomitietoa, mittauksia, sairaushistoriaa ja ympäristötietoja niin, että ihmisen terveydestä voi muodostaa hyvin tarkan kokonaiskuvan. Terveyden kokonaiskuvaa voi tarkkailla mobiiliapplikaation kautta.

Kesällä 2012 Lähteenmäki osallistui ideansa kanssa Aallon startup-ohjelmaan. Projekti oli kuitenkin siinä vaiheessa liian massiivinen.

”Ymmärsimme, että pelkkä parempi tieto ei riitä”, Lähteenmäki sanoo.

Vuoden päästä yritys olikin vaikean päätöksen edessä: jatkaisiko kivistä tietä vai vaihtaisiko suuntaa.

”Yksi perustajista, Aleksi Hoffman, keksi, että projektia tulee viedä enemmän käyttäytymistieteelliseen suuntaan. Aleksi sytytti ensimmäisen lampun, ja sen kautta syntyi iso muutos.”

Päätös siirtyä hyvinvointisovellukseen oli kuitenkin vaikea. Terveysdata täytyi jättää ainakin hetkeksi sivuun.

”Olihan se kivuliasta luopua kaikista vanhoista jutuista. Mutta tiesin, että tästä tulee hyvä. Vaikka tilanne olisi kuinka hähmäinen, niin aina löytyy joku ratkaisu, kunhan jaksaa meloa”, Lähteenmäki sanoo.

Päätös ei tarkoittanut pelkästään luopumista mittausdatasta, vaan myös tärkeästä työkaverista.

”Tiimin rakennetta oli pakko muuttaa. Se tarkoitti sitä, että rakas ystäväni ja yksi yrityksen alkuperäisistä tyypeistä jouduttiin irtisanomaan. Se oli tosi vaikea paikka.”

 

YOU-hyvinvointisovelluksen ensimmäinen versio julkaistiin noin kuukausi sitten. Kuukaudessa palvelu on saanut jo kymmeniä tuhansia käyttäjiä ympäri maailmaa.

”Elämä on juuri nyt aika jännittävässä vaiheessa”, Lähteenmäki sanoo.

Päätös ottaa brittiläinen huippukokki Jamie Oliver mukaan tiimiin ei ollut sekään niin helppo kuin voisi kuvitella.

”Jamien kanssa on ihan mieletöntä tehdä töitä, mutta olihan se iso juttu. Tämän jälkeen meidän brändit on yhdistetty.”

Jamie Oliver tuo hyvinvointisovellukselle sen tarvitsemaa julkisuutta, tuottaa osan sovelluksen sisällöstä ja auttaa sen markkinoinnissa. Brittikokin ja lontoolaisen pääomasijoitusyhtiön mukaantulon takia Lähteenmäki reissaa nykyään viikoittain Helsingin ja Lontoon väliä.

Lähteenmäestä näkee, että hän nauttii siitä mitä hän tekee, vaikka silläkin on hintansa.

”Yrittäjän arki on ihan helvetin rankkaa. Varsinkin silloin kun esimerkiksi rahoituskierros on kesken ja se viivästyy kuukausitolkulla. Ei käy kateeksi startup-yrittäjien puolisoja. Pitää olla aikamoinen ymmärrys toisen työtä kohtaan. Kiire ei tarkoita sitä, että ei rakastaisi toista, mutta asioita on vaan tehtävä.”

Ehkä Lähteenmäki tekee välillä liikaa, mutta hän ei koe, että se olisi tässä talouskurimuksessa moittimisen aihe. Tärkeintä hänen mielestään on tietää, missä omat rajat menee.

”Kukaan ei tule toteuttamaan unelmia puolestasi. Mutta täytyy tukea myös sitä kaveria siinä vieressä, joka haluaa toteuttaa omat unelmansa. Tämä unohdetaan Suomessa tosi usein ja tällaista mentaliteettia tarvitaan lisää. Peruuttelijoita riittää ihan tarpeeksi.”

Lähteenmäki myöntää ikävöivänsä välillä takaisin Piilaaksoon. Suomi ei aina tunnu nuorelle yrittäjälle sellaiselta paikalta, miltä hän sen toivoisi tuntuvan.

”Valitettavasti monen suomalaisten katseessa on enemmän epäluuloa kuin aitoa kiinnostusta. Piilaaksossa keskimäärin, noh, kaikki tiiraavat kiinnostuneesti. Uusi ja erilainen ihminen on aina mahdollisuus oppia jotain uutta.”

 

Vuonna 2013 eräs suomalainen virkamies tiiraa Nelli Lähteenmäkeä ja yrittää muodostaa lausetta.

Lähteenmäki ja virkamies ovat samoilla hyvinvointiteknologiafestivaaleilla. Festareilla on ollut hyvä meininki, ja Lähteenmäki on innoissaan. Hän on saanut paljon uusia ideoita, miten hän voisi viedä omaa yritystään eteenpäin.

Yhtäkkiä virkamies kääntyy.

”Nelli. Sä olet liian. Liian… Sä olet liian”, mies sanoo ja lopettaa lauseen siihen.

Lähteenmäki haluaisi tietää, miten lause loppuu. Liian MITÄ? Liian positiivinen? Liian innostunut? Liian sinnikäs? Hän ei koskaan saa tietää vastausta.

Lähteenmäki uskoo silti, että liikaa jotakin ei voi olla, paitsi ehkä suomalaisen virkamiehen mielestä.

 

KUVAT  JAAKKO KAHILANIEMI