JAFFA 38.48


Teksti · words

Kuvat: Jaakko Kahilaniemi

IRC-Gallerian perustajan Jari Jaannon itsetunto pistettiin palasiksi peruskoulussa. Ilman kiusaamista Jaffa olisi tuskin koskaan päätynyt niin syvälle nettiin kuin päätyi. Kokonaisen sukupolven yhdistänyt yhteisöpalvelu olisi silloin jäänyt perustamatta.

JARIJAANTO_WEB©JaakkoKahilaniemi-5632

HAASTATTELUPÄIVÄNÄ IRC-Galleria tietää kertoa, että Jari ”Jaffa” Jaanto on tasan 38.48 vuotta vanha. Nettiprofiilin tekstikenttä tervehtii sanoin ”MOIKKA MOI”. Ilmoitetun siviilisäädyn mukaan Jaanto etsii seuraa.

”Oon Jaffa ja tuun internetistä”, hän sanoo hetkeä myöhemmin kodissaan Helsingin Kampissa.

Jaffa on istunut kolmekymmentä vuotta koneen äärellä, ja kaikki elämän taitekohdat ovat tapahtuneet siinä sivussa. Aikuiseksi kasvaminen ja ystävyyssuhteiden solmiminen. Yhden yrityksen kasvu ja kuolema. Rastat, jotka syntyivät, kun Jaffa unohtui koneelle viikoksi. Kaikki sinisessä kajossa ensin Etelä-Haagassa, sittemmin Eerikinkadulla. IRC-Gallerian yrityskauppa meni pieleen vuonna 2007, mutta Jaffa on mies, jonka elämän rankin kokemus ei suinkaan ollut miljoonien menettäminen, vaan peruskoulu. Sieltä sai alkunsa tarina, joka jäi menetettyjen miljoonien rinnalla piiloon, mutta joka määrittää kaiken.

1980-LUVUN alussa Jaanto oli etelä-haagalainen pojanalku, jota kiehtoivat avaruus, robotit ja Tranformers-piirrossarjat. Edellisen vuosikymmenen aikana kuulennoista oli tullut lähes arkea ja Tähtien sota -saaga saanut alkunsa.

”Se oli aikaa, kun kaikki olivat varmoja, että tulevaisuus on ihan just täällä”, hän kertoo.

Kahdeksanvuotiaana hän opetteli ohjelmoimaan koulun tietokoneilla. Neljännellä luokalla hän sai stipendin aktiivisesta atk-toiminnasta ja pian sen jälkeen oman tietokoneen, Commodore 64:n. Sen mukana tullut ohjekirja johdatti syvemmälle koodin maailmaan. Rivi riviltä Jaffan maailma alkoi jäsentyä uudella tavalla.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet ala-asteella samaa mieltä siitä, mitä on sopivaa fanittaa.

”Mä tykkäsin roboteista ja avaruudesta, kun muut tykkäsivät jalkapallosta. Olin heiveröisempi ja puolustuskyvyttömämpi kuin muut”, hän sanoo.

Alkoi koko peruskoulun kestänyt järjestelmällinen kiusaaminen, joka ajoi Jaffan syvemmälle tietokoneen pariin. Commodore 64 sekä myöhemmin verkon tarjoama anonyymiys, kohtalontoverit ja yhteisön tuoma turva pelastivat, vaikka kiinnostus tietokoneisiin oli ollut se, johon kiusaajat olivat alun perin tarttuneet.

”Olin käytännössä koko ajan linjoilla.”

Ruutujen takana istui samaa porukkaa.”Datajengiä”, Jaffa itse kuvailee.

Ei siis nörttejä, vaan datajengiä. Jaffan mukaan porukkaa yhdisti introvertti luonteenpiirre, mutta sosiaalisesti kömpelöitä he eivät ainakaan omasta mielestään olleet. He vain tykkäsivät puhua pitkään ja syvällisesti yhteisistä kiinnostuksen kohteista, kuten tietokoneista.

30

Kuvat Jaffan kotialbumista

JAFFA ON asunut Eerikinkadun kaksiossaan nyt kymmenen vuotta. Seiniä peittävät tummat hyllyt notkuvat ohjekirjoja, tietokonepelejä ja bisneskirjallisuuden klassikoita. Näppäimistöjä ja johtorykelmiä on kaikkialla.

”Olen vähän tällainen keräilijäluonne.”

Kaksio on Jaffan linnake. Se luo silti vain fyysiset puitteet Jaffalle, joka viettää suurimman osan ajasta kaukana bittiavaruudessa. Vaikka elämä tapahtuu pääasiassa netissä, Jaffa kertoo innostuneensa viime aikoina sisustamisesta. Keittiötä ja olohuonetta jakaa valtava punakeltainen kangas, joka on pingotettu kulmasohvan ylle. Se näyttää kaukomaiden matkan tuliaiselta, jolla on tunnearvoa. Sitä se ei kuitenkaan ole. Lakana on hankittu Rautatientorin Indian Bazaarista yksinkertaisesti siksi, että värit sopivat Jaffan mielestä olohuoneen punakeltaiseen teemaan.

Kun Jaffa muutti 2000-luvun puolivälissä asuntoon, hän oli yliopiston kesken jättänyt kolmeakymppiä lähestyvä it-nero, joka pyöritti ystäviensä kanssa IRC-Galleriaa. Oli ideoita ja intoa, mutta ei ketään, jolla olisi ollut vaadittavaa taitoa viedä kuuden miljoonan euron vuosittaista liikevaihtoa tahkoavaa yritys tasolle, jolla se olisi voinut valloittaa maailman. Aalto-yliopisto oli vasta pilke Yrjö Sotamaan silmäkulmassa. Ei ollut tekkihubeja, ei startup-saunoja tai oikeastaan ketään ottamassa koppia Jaffasta ja kumppaneista.

Sulake teki yrityksestä ostotarjouksen, ja loppu on suomalaisen tekkipotentiaalin surullisen kuuluisaa historiaa. Galleria arvostettiin 12,5 miljoonan euron arvoiseksi ja myytiin kansainvälistymisen toivossa Sulakkeelle, jonka valuaatio puolestaan oli järjetön. Oli puhetta pörssiin listautumisesta. Osakevaihto, siis myyntihinnan ottaminen Sulakkeen osakkeina rahan sijasta, haiskahti epäilyttävältä, mutta Jaffa ja kaverit päättivät kuunnella kokeneempia.

”Olimme kaikki kokemattomia ja myyntiin liittyi kaikkea outoa.”

Pörssiin listautuminen jäi vain puheeksi, ja osakkeiden muututtua arvottomiksi katosivat myös Gallerian myynnistä saadut miljoonat. Pian Facebook pyyhkäisi läpi maailman ja kahmi käyttäjät, jotka IRC-Gallerialla jo oli ja ne, joita se havitteli.

”Olimme kaikki kokemattomia ja myyntiin liittyi kaikkea outoa.”

Jaffa vakuuttaa, ettei ole katkera. Epäonnistuneen kaupan jälkeen hän jäi Sulakkeelle hetkeksi töihin, ja onkin tehnyt töitä siitä lähtien niin paljon, ettei koskaan ehtinyt viettää suruaikaa. On vaikea sanoa, onko kyse siitä, ettei hän ole ehtinyt käsitellä asiaa vai eikö hän ole vain halunnut.

JariJaanto_WEB©JaakkoKahilaniemi-5746

MENI JAFFA minne tahansa, hän edustaa aina IRC-Galleriaa. Tosiasiassa hän tahtoisi olla ihan tavallinen Jaffa.

”Jos multa kysytään mitä teen, vastaan että webbijuttuja. Asetelma muuttuu täysin, jos sanon olevani IRC-Gallerian perustaja.”

Totta se on. YouTube-videolla kaksi kirkuvaa tyttöä ihkuttaa teinimenneisyyttä Jaffalle Some-gaalan haastattelussa vuonna 2013. Oman tapaamisemme alussa huomaan itsekin avautuvani hänelle Galleria-muistoistani. Muutamaa viikkoa myöhemmin ystävä kertoo haltioituneena tapaamisestaan IRC- Gallerian perustajan kanssa.

Kukaan ei malta olla jakamatta muistojaan Jaffalle, koska se on mahdollisuus nostalgiaryöppyyn. Galleria muistuttaa vaiheista, joihin kuuluivat kysymykset, kuten kelpaanko kellekään? Kelpaanko edes itselleni?

Halu avautua on helppo ymmärtää – Jaffa loi yhdessä ystäviensä kanssa turvasataman ja sukupolvikokemuksen. Hän vain on kuullut tarinat satoja kertoja.

”Kun tulin Aaltoon, sain olla pitkästä aikaa omana itsenäni ja se oli ihanaa”, hän sanoo.

Niin, Jaffa on palannut kouluun. Vuosituhannen vaihteessa it-kuplan aikaan hänet revittiin töihin.

”Kun IRC-Gallerian toimistolla alkoi käydä julkkiksia, jätin opinnot kesken”, hän kertoo.

Neljätoista vuotta opintojen aloittamisen jälkeen Jaffa viimeisteli kandinsa tietojenkäsittelytieteestä Helsingin yliopistossa. Opiskelu tuntui jälleen mielekkäältä, joten Jaanto tähyili Aallon suuntaan.

”Kursseja selaillessa tuntui kuin olisi ollut lapsi karkkikaupassa.”

Jaffan äänenpaino nousee ensimmäisen kerran päivän aikana. Hän on innoissaan Aallosta ja sen ihmisistä, ja Aallon mantra poikkitieteellisyyden ja innovaationihanteesta tuntuu olevan hänelle täyttä totta. Pian Jaffa valmistuu diplomi-insinööriksi ja lausuu Arkhimedeen valan. Hän ehdottaa, että lukisi valan meille ääneen.

”Insinööri on mukana luomassa tekniikkaa, joka –”, hän aloittaa.

Puhe lakkaa. Olemme kuvaajan kanssa hämmentyneitä.

”Sori, tämä koskettaa mua tosi paljon. En mä pysty lukemaan tätä loppuun”, hän sanoo.

Vala jatkuu näin – koituu luonnon ja ihmisen hyväksi. Insinööri on kaikessa toiminnassaan suojelemassa kasvien, eläinten ja ihmisen elämää. Insinööri välttää epärehellisyyttä ja epäsopua ja pyrkii kehittymään taitavammaksi ongelmien ratkaisijaksi. Insinööri miettii kehityksen suuntalinjoja ja välttää vahingollisten tavoitteiden toteutumista.

Miksi se itkettää?

”Siinä vaan kiteytyy täysin se, mitä haluan tehdä maailmassa. Me ollaan ihmiskunta ja yhteisö ja meidän tulisi pitää huolta toisistamme.”

”TÄSSÄ ON tää fuksitohtorimerkki, jonka saa, jos kerää tuplamäärän pisteitä kuin mitä teekkaritupsua varten tarvitaan”, Jaffa selittää innostuneesti ja levittää pöydälle kasan haalarimerkkejä.

”Odotas kun haen lisää, mulla on niitä tuolla jossain”, hän mutisee ja katoaa jälleen kerran kirjahyllylleen.

Peruskoulussa koetun ulkopuolisuuden tunteen takia lämminhenkinen opiskelijatoi-minta resonoi hänessä vahvasti. Jaffa avaa tietokoneen ja esittelee IRC-Gallerian käyttäjille tekemiään kyselyitä näiden sosiaalisista suhteista. Tulokset ovat lohduttomia. Netti on täynnä yksinäisyyttä ja pahaa oloa,josta Jaffakaan ei ole jäänyt paitsi.

”Luulin ennen, että vaan mä oon vinossa mutta nyt oon huomannut, että tosiasiassa koko yhteiskunta on vinossa.”

Yrityskaupan kariuduttua hän hakeutui terapiaan. Jaffalla meni näennäisen hyvin, mutta riittämättömyyden tunne ei jättänyt rauhaan. Oman mielen solmujen avauduttua hän huomasi, miten rikkinäisiä ihmiset ylipäätään ovat ja kuinka monelle mieli on vankila.

”Luulin ennen, että vaan mä oon vinossa mutta nyt oon huomannut, että tosiasiassa koko yhteiskunta on vinossa.”

Viime vuodet Jaffa on auttanut ihmisiä, joiden on ollut vaikea suhtautua itseensä tai muihin. Vuonna 2014 hän oli mukana perustamassa Heimoa: yhteisöpalvelua, joka tarjoaa vertaistukea yksinäisyydestä ja mielenterveysongelmista kärsiville. Hieman aikaisemmin samana vuonna hän oli yhdessä toisen alkuperäisen perustajajäsenen kanssa ostanut IRC-Gallerian takaisin toiveenaan tehdä siitä palvelu, jonka avulla olisi helppoa löytää kaveriporukoita.

Jaffan Facebook-seinällä komeilee syyskuussa 2016 käydyn Mielenterveyden ensiapu1 -koulutuksen diplomi. Hän on löytänyt tapansa toteuttaa Arkhimedeen valaa.

”Menneet muistaa valokuvina, joissa valo on lukkiutunut tietystä suunnasta tulevaksi. Valon suuntaa voi muuttaa mielessään, jolloin myös kokemus muuttuu”, Jaffa sanoo.

Terapia muutti Jaffan muistijälkeä helvetillisestä peruskoulusta. Nyt hän haluaa myös muiden tajuavan rikkinäisenkin mielen mahdollisuudet.

IRKKIUKKO_WEB©JaakkoKahilaniemi-5513

JAANNOLLA ON nykyään 2125 Facebook- kaveria, 566 IRC-Galleria-kaveria ja 500+ linkkiä LinkedIn:ssä, kuten kaikilla bisneksessä nimeä tekevillä. Sen lisäksi, että Jaffa pian valmistuu diplomi-insinööriksi hän suorittaa myös muutama vuosi sitten aloittamiaan markkinoinnin opintoja kauppakorkeakoulussa. Rastat ovat yhä paikallaan ja venyneet lähes puolitoistametrisiksi.

Muutama viikko haastattelun jälkeen selailen Jaffan Galleria-profiilia ja huomaan jotain yllättävää. Vasemman sivupalkin kirjautunut-kohdassa lukee Nähty viimeksi 4 päivää sitten.

Lähetän viestin Gallerian chatissa, mutta vastausta ei kuulu päiviin. Jaanto on ehkä harrastamassa tai baarissa, opiskelemassa tai treffeillä. Toisin kuin ennen – hetken poissa linjoilta.