Akateeminen Jaloviinaseura vinkkaa: tässä ovat kesän 2016 hittijuomat


Teksti · words

Akateemisen Jaloviinaseuran “jalososialisti” Henri Hagberg vinkkaa janoisille kesän 2016 hittijuomat. Suositukset ovat seuran hallituksen testaamia ja aktiivisessa käytössä.

Yhden tähden Jaloviina

Klassikkojuoma sopii kesähelteeseen myös siksi, että se kuuluukin nauttia taskulämpimänä eikä esimerkiksi miellyttävän viileänä.

”Esimerkiksi Kossuun tai muuhun raakaan viinaan verrattuna Jallussa on paljon enemmän luonnetta ja makua. Onhan se niin tunnettu ja leimallisesti suomalainen, että mukaan tulevat myös kulttuuriaspektit. Akateeminen Jaloviinaseurakin on nimenomaan kulttuuriseura.”

Jallupommac

Jallupommac, eli tuttavallisemmin japo, on mainio booli kesän juhlahetkiin. Tammitynnyrissä valmistettu hedelmäinen Pommac tukee Jallun pehmeää makua. Boolin resepti on perinteinen yhden suhde yhteen, eli pullo kumpaakin.

”Jos Pommac käy liian tyyriiksi kukkarolle, voidaan se korvata Rainbow Festival -juomalla”, Hagberg vinkkaa opiskelijoita.

Jallupiimä

B52 on kermainen shottiklassikko, joka sisältää kahvi- ja triple sec -likööreitä sekä irlantilaista kermalikööriä. Opiskelijoiden oma B52 sisältää nimensä mukaisesti Jaloviinaa ja piimää. Kun taskulämmin Jallu yhdistetään raikkaan viileään piimään, saadaan Jaloviinaseuran mukaan virkistävä juoma kuumaan kesäpäivään. Tätä juomaa ei suositella vasta-alkajille eikä heikkohermoisille.

Hagberg ei osaa kertoa, kenelle on tullut mieleen yhdistää piimä ja jallu. Hän kehottaa kuitenkin ennakkoluulottomuuteen, sillä yhdistelmä on kuulemma yllättävän toimiva.

”Vaihtoehtoisesti aloittelija voi nauttia piimän ja jallun myös erikseen, makuun hiljalleen totutellen.”

Soittajan soppa

Soittajan soppa syntyy yhdistämällä Jaloviinaa anisviinaan ja jäämurskaan. Hagberg kertoo, että kotkalaiset jazz-muusikot suosivat sitä 1950-luvulla.

”Kuulemma oli aikoinaan sekä halpaa että tehokasta, nyt se taitaa olla lähinnä tehokasta”.

Toinen 1950-luvun suosikkijuoma oli terävänmakuinen juomasekoitus Gambina, joka toimii yhä virkistävänä kesäjuomana.

Vesi

Liiallinen urheilujuomien nauttiminen saattaa johtaa ylikuntoon etenkin kesällä, joten osa nestetankkauksesta on syytä hoitaa vedellä, Hagberg muistuttaa. Hän antaa Ainon lukijoille bonusvinkin: kuumana kesäpäivänä maistuu simppeli Jallu-sangria.

”Jallu nautitaan siis punaisesta lasista.”

 

Juttu on osa Tukiope-juttusarjaa, jossa aaltolainen tuutoroi toisia opiskelijoita.