Hänestä kuullaan vielä: Anni Laurila


Teksti · words

Aallossa opiskelee monia tekniikan, tieteen, bisneksen, taiteen ja politiikan lupauksia. Aino teki tänä syksynä nettikyselyn siitä, ketkä ovat oman alansa tulevaisuuden tähtiä. Nämä seitsemän nimeä nousivat esiin. Saammeko esitellä: Aallon toivot.

Anni Laurila (1989) on diplomityötä vaille valmis arkkitehti Aallosta. Opiskellut myös Shanghaissa Tongji-yliopistossa. Voitti viime keväänä Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyn Global Impact Challenge -kilpailun, jossa etsittiin ideoita siihen, miten teknologian avulla voidaan vaikuttaa positiivisesti mahdollisimman monen ihmisen elämään. NASA:n kesäohjelman Singularity Universityn stipendiaatti 2015. Perustanut Anyone-nimisen yrityksen.

AINO toivot HIRES01fin

Kuva: Veera Lipasti

Mitä haluan oikeasti saada aikaan tällä maapallolla elämäni aikana?

Kun Anni Laurila valmistui arkkitehtuurin kandidaatiksi, hän pysähtyi hetkeksi miettimään.

”Olen jo pitkään tiennyt, että pitää tehdä kovasti töitä, jotta saa aikaiseksi mitä haluaa. On kuitenkin vielä tärkeämpää tehdä viisaasti töitä – eli tiedostaa, mikä on kaikista tärkeintä, mitä voin tehdä sen eteen, ja aloittaa aina siitä.”

Seuraukset olivat käänteentekeviä. Tapahtui seuraavaa:
Keväällä 2014 Laurila matkusti Ruandaan Kigali Masterclass -kurssille ja suunnitteli julkisen rakennuksen paikallisen kyläyhteisön ehdoilla. Laurila lähti Shanghaihin vaihtoon. Sustainability Thinking -nimisellä kurssilla hän sai idean applikaatiosta, joka kertoisi kuluttajalle juomaveden laadusta ja sen oikeista puhdistusmenetelmistä eri puolilla maailmaa.

”Suomessa olin tottunut juomaan puhdasta vettä suoraan hanasta, mutta Kiinassa vedenlaadussa oli paljon puutteita. Edes pullotettu vesi ei ollut välttämättä riittävän puhdasta.”

Palattuaan Suomeen Laurila osallistui ideallaan Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettyyn Global Impact Challenge -kilpailuun. Kilpailussa etsittiin ehdotuksia miljardin ihmisen elämänlaadun parantamiseksi teknologian keinoin.

Laurila voitti kisan ja sai palkinnoksi 29 500 dollarin arvoisen stipendin Singularity Universityn Global Solutions -kesäohjelmaan. Viime kesänä hän vietti kymmenen viikkoa Piilaaksossa 77 muun ihmisen kanssa oppien maailman suurimmista haasteista: nälänhädästä, ilmastonmuutoksesta, koulutuksesta ja turvallisuudesta.

Ohjelma oli kovatasoinen. Osallistujia kannustettiin perustamaan yrityksiä ja toteuttamaan maailmanparannusideoitaan. Laurilan kämppiksenä oli Shiza Shahid, nuorimman Nobelin rauhanpalkinnon saajan Malala Yousafzain säätiön vetäjä.

Laurila oppi myös tutkimaan omaa ammattiaan uusista näkökulmista. Miten uudet materiaaliteknologiat, 3D-tulostaminen, virtuaalitodellisuus ja esimerkiksi vertikaaliviljely vaikuttavat arkkitehtuuriin?

”Tavoitteet olivat ihan eri sfääreissä kuin aikaisemmin. Toisaalta jos ei uskalla ajatella niin isosti, ei niitä asioita koskaan tapahdukaan.”

Kokemus opetti Laurilalle, että tärkeitä asioita on edistettävä, vaikka se hirvittäisikin.

”Haluan jatkossakin valita kaikista vaihtoehdoista sen, joka tuntuu merkityksellisimmältä ja haastavimmalta.

Anni Laurila

  • Perhe
    Äiti hammaslääkäri, isä radiologi, LT. ”Vanhemmat ovat olleet aina avoimia sille, mitä lähden tekemään.”
  • Sosiaalinen media
    597 Facebook-kaveria, 23 seuraajaa Twitterissä.
  • Koulumenestys
    Kirjoitti Porvoosta Linnankosken lukiosta kolme laudaturia ja kolme eximiaa. Sai psykologian ylioppilaskokeissa Suomen parhaat pisteet vuonna 2008.

GRMMXI mullistaa suomalaisen graafisen suunnittelun trollaamalla.
Kenneth Blomqvist pelastaa maailman koodilla.
Heikki Koponen on SYL:n uusi puheenjohtaja ja varsin suoraselkäinen kaveri.
Katariina Helaniemen mielestä yritykset voivat olla maailmanparantajia.
Matias Heino on tutkijatoivo, joka pureutuu ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin.
Marianne Vikkula on Slushin varatoimitusjohtaja, joka haluaa muuttaa yhteiskuntaa teknologiaystävällisemmäksi.