Katariina Helaniemi (1989) on kauppatieteiden maisteriopiskelija ja työstää parhaillaan markkinoinnin graduaan. Teki kansainvälisen johtamisen CEMStutkinnon Tukholman kauppakorkeakoulussa, ja opintoja on kertynyt sekä Sorbonnen yliopistosta että Lavalin yliopistosta Quebecissa. Kulttuurijaosto KUJin jäsen sekä entinen KY:n kulttuurisihteeri. Työskennellyt Roviolla, Suomen pääkonsulaatissa New Yorkissa sekä liikkeenjohdon konsultointiyritys Demos Effectissä. Oli eduskuntavaaliehdokas Matti Parpalan kampanjapäällikkö ja veti tämän vuoden Slushissa roundtable-tiimiä.
Kuva: Veera Lipasti
Kun Katariina Helaniemeltä kysyttiin ensimmäisen opiskeluvuotensa tervetuliaisluennolla, miksi hän haki kauppakorkeakouluun Helaniemi vastasi, että hän haluaa parantaa maailmaa. Luennoitsija räjähti nauruun.
”Olen aina pyrkinyt sinne missä ihmiset ovat minua fiksumpia, sillä se vie itseä myös eteenpäin”, Helaniemi sanoo. ”Maailmalla ymmärretään, että ei tarvitse olla ydinfyysikko tai superkonsultti voidakseen tehdä asioita, vaan asenne ja tekeminen ratkaisevat.”
Muutama vuosi sitten Katariina Helaniemi listasi päiväkirjaansa mielestään siisteimpiä suomalaisia paikkoja olla töissä. Silloin niitä olivat ajatushautomo Demos Helsinki sekä Slush.
”Kaverit nauravat, kun teen aina listoja. Ne auttavat fiilistelemään mihin suuntaa haluan mennä seuraavaksi ja hahmottamaan mitä kaikkea on jo tapahtunut”, Helaniemi sanoo.
Sen jälkeen muutaman mutkan kautta Helaniemi onkin saanut molempien työpaikkojen nastat kaulukseensa. Helaniemi uskoo, että maailma pelastetaan yritysten kautta. Sen hän kertoo huomanneensa työskennellessään Demos Effectillä energiateollisuuden tulevaisuutta käsittelevässä projektissa. Siellä hän näki, miten yritykset voivat muuttaa maailmaa energiaratkaisuilla paremmiksi niin, että ne myös tuottavat tulosta.
Juuri näiden teemojen ympärillä pyörivät kansainvälisen johtamisen CEMS-tutkinnon mainoslauseet iskivät Helaniemeen. Bright Minds. Future Business Leaders. Global Citizenship. Corporate Responsibility.
Palaset loksahtivat paikoilleen.
”Opiskelijoilta pitäisikin kysyä, minkä ongelman he haluaisivat maailmassa ratkaista eikä mitä he haluavat tehdä isona. Se saa ajattelemaan ihan uudella tavalla omaa tekemistään”, Helaniemi sanoo.
Seuraava ratkaistavana oleva pulma on vähintäänkin yhtä kuumottava kuin maailman pelastaminen: Helaniemen oma tulevaisuus. Valmistumisen jälkeen pitäisi keksiä, mitä haluaa tehdä, missä sitä haluaa tehdä ja löytää sen lisäksi vielä töitä.
Pitkän tähtäimen unelmia Helaniemellä piisaa, ja lista näyttää seuraavalta:
• Raakamehubaarin perustaminen
• Joogaopettajaksi opiskeleminen
• Oman yrityksen perustaminen
• Luennoiminen Ivy League -yliopistossa
• Maailmanparantaminen
katariina helaniemi
-
Järjestötoiminta
Kulttuurijaosto KUJin jäsen, KY:n kulttuurivaliokunnan jäsen 2011, KY:n kulttuurisihteeri 2012 ja KY:n edustajiston jäsen 2012–2015. Lauloi vuoden 2014 KY-speksissä. -
Koulumenestys
”Lukiossa olin aika hyvä oppilas. Nytkin pärjään hyvin mutta kauppiksessa ja varsinkin CEMSissä opiskelun eteen saa tehdä enemmän töitä.” -
Perhe
Juristivanhemmat ja kaksi pikkuveljeä. -
Sosiaalinen media
Facebook-kavereita 1 300. Instagramissa noin 400, LinkedInissä yli 500 kaveria.
LUE MYÖS HEISTÄ:
GRMMXI mullistaa suomalaisen graafisen
suunnittelun trollaamalla.
Kenneth Blomqvist pelastaa maailman
koodilla.
Matias Heino on tutkijatoivo, joka
pureutuu ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin.
Marianne Vikkula on Slushin
varatoimitusjohtaja, joka haluaa muuttaa yhteiskuntaa
teknologiaystävällisemmäksi.
Anni Laurila vietti kesän NASA:n
yliopistossa ja parantaa ihmisten elinoloja
teknologian avulla.
Heikki Koponen on SYL:n uusi
puheenjohtaja ja varsin suoraselkäinen kaveri.