Heistä kuullaan vielä: GRMMXI-kollektiivi


Teksti · words

Aallossa opiskelee monia tekniikan, tieteen, bisneksen, taiteen ja politiikan lupauksia. Aino teki tänä syksynä nettikyselyn siitä, ketkä ovat oman alansa tulevaisuuden tähtiä. Nämä seitsemän nimeä nousivat esiin. Saammeko esitellä: Aallon toivot.

GRMMXI-kollektiivi on vuonna 2011 graafisen suunnittelun opinnot aloittanut luokka. Jäseniä on 13, ja he ovat Ulla Donner, Matts Bjolin, Eevi Rutanen, Antti Kekki, Heidi Mettälä, Samuli Saarinen ja Erik Solin (kuvassa) sekä Tuomas Kortteinen, Kiia Beilinson, Taru Happonen, Noora Ylönen, Nikolai Tiitinen ja Heikki Lotvonen. Kollektiivi on suunnitellut ilmeet muun muassa Näytös ’15-muotinäytökselle, Baltic Circle -teatterifestivaalille sekä Kaiku-klubin torstai-illoille.

AINO toivot HIRES03fin

Kuva: Veera Lipasti

 

Jos GRMMXI-kollektiivin filosofia pitäisi tiivistää, se olisi tämä: Parhaimmat ideat syntyvät vahingossa trollatessa. Ne ilmestyvät silloin, kun useampi ihminen pääsee käsiksi samaan tiedostoon, ja lähtee muokkaamaan sitä sattumanvaraisesti noudattamatta mitään graafisen suunnittelun kultaisia sääntöjä tai tiettyä estetiikkaa.

”Tyylimme on nopea, vapaa ja ärsyttävä”, tiivistää Erik Solin.

Samoilla sanoilla voi varmasti kuvailla myös koko GRMMXI-kollektiivia, Aalto ARTSin enfant terriblea.

Ennen kollektiivia oli vain kaveriporukka samalta vuosikurssilta, jota yhdisti graafinen suunnittelu. Pian heitä yhdisti yhteinen Tumblr, jossa he jakoivat omia töitään ja perseilivät graafisen suunnittelun äärirajoilla.

Kollektiivi heistä hitsautui kuin itsestään, koska yhdessä tekeminen oli niin hauskaa.

”Olemme kuin Al-Qaida: toimimme pienissä soluissa yhteisen sateenvarjo-organisaation alla”, kertoo Eevi Rutanen.

”Kenenkään oma ego tai mikään prestige ei ole työskentelyssä mukana”, Ulla Donner sanoo. Välillä jäsenten oman käsialan tunnistaa ja välillä ei, sillä vaikutteita otetaan kaikkialta.

”Tärkeää on prosessi eikä se miltä se näyttää. Se on täydellinen vastakohta sille miltä perinteinen graafinen suunnittelu näyttää”, Samuli Saarinen sanoo. Kun tekee yhteisen kollektiivisen nimen alla, oman henkilökohtaisenvision toteutuminen ei ole tärkeää.

”Graafisessa suunnittelussa teeskennellään usein, että okei, tämä on kaikista paras punainen maailmassa ja tehdään siitä pyhää”, Donner jatkaa.

GRMMXI:lle mikään ei ole pyhää, ja se onkin osa heidän viehätystään.

”Jotkut varmaan kelaa, että tämä on työelämäkelvotonta roskaa. Luulen, että meidän tyyli vetoaa kaikkiin kyllästyneisiin designfaijoihin. Ehkä ne sympatiseeraa tai myötäelää tätä, että ai vitsi olisi kiva tehdä graafista suunnittelua noin”, Saarinen sanoo.

”Tämän kaiken ytimessä on tehdä graafista suunnittelua provosoivasti. Jotkut ottavat sen liian vakavissaan ja loukkaantuvat”, jatkaa Erik Solin.

Yksi ryhmän isoimmista asiakastöistä tänä vuonna on ollut teatterifestivaali Baltic Circlen ilmeen uudistaminen.

”Tarjosimme heille sitä, että teemme mitä huvittaa ja työn jälki tulee olemaan mitä sattuu. Ideana oli, ettei siinä tulisi olemaan vain yhtä ilmettä”, Saarinen kertoo.

Seuraavaksi kollektiivi työstää omaa näyttelyään ja siihen liittyvää julkaisua. Ryhmänä GRMMXI on profiloitunut epäkaupalliseksi, ja tulevaisuudessa töitä otetaan vastaan sitä mukaan kun niitä tulee.

”Tosi moni tuttu taidealalla kelaa, että meillä menee tosi lujaa ja tehdään tosi paljon rahaa”, Antti Kekki sanoo ja nauraa.

”Aalto-yliopiston tavoitteiden näkökulmasta me ei olla tulevaisuuden toivoja, sillä jos jengi joutuu maksamaan graafisella suunnittelulla vuokransa, niin se ei tapahdu näillä metodeilla”, Samuli Saarinen sanoo.

Oikeaksi designtoimistoksi kollektiivista ei vielä ole, sillä silloin pitäisi olla asiakaslähtöinen, ammattitaitoinen ja myydä selkeää lopputulosta.

”Joku ihan tosissaan luuli, että me ollaan uudistamassa Imagea”, Saarinen kertoo.

Ensi vuonna tarkoitus on pitää oma palkintogaala vastapainona Vuoden huipuille – Vuoden lippulappuset.

”Sitten voidaan vihdoin palkita vuoden syväys!” Ulla Donner sanoo.

GRMMXI

  • Koulumenestys
    ”Me myöhästellään, lintsataan ja ei tehdä koulutöitä tehtävänannon mukaan. Meitä pidetään varmaan ihan doucheina”, sanoo Ulla Donner.
  • Kaveripiiri
    GRMMXI on kaveripiiri.
  • Lempityökalut
    Bevel & emboss sekä threshold -kuvanmuokkaustyökalut.
  • Sosiaalinen media
    Tumblrissa noin 800 seuraajaa, Facebookissa noin 700 ja Instagramissa 200. ”Pitäiskö meidän viettää enemmän aikaa Chatrouletissa?” Samuli Saarinen kysyy. Grmmxi.fi.

LUE MYÖS HEISTÄ:

Heikki Koponen on SYL:n uusi puheenjohtaja ja varsin suoraselkäinen kaveri.
Kenneth Blomqvist pelastaa maailman koodilla.
Katariina Helaniemen mielestä yritykset voivat olla maailmanparantajia.
Matias Heino on tutkijatoivo, joka pureutuu ilmastonmuutoksen aiheuttamiin ongelmiin.
Marianne Vikkula on Slushin varatoimitusjohtaja, joka haluaa muuttaa yhteiskuntaa teknologiaystävällisemmäksi.
Anni Laurila vietti kesän NASA:n yliopistossa ja parantaa ihmisten elinoloja teknologian avulla.