Käräjäoikeus hylkäsi AYY:n KY-säätiötä vastaan nostaman kanteen


Teksti · words

Helsingin käräjäoikeus totesi, että kauppatieteilijöillä oli oikeus siirtää 42 miljoonan euron omaisuus uuden ylioppilaskunnan ulottumattomiin.

Helsingin käräjäoikeus antoi maanantaina iltapäivällä päätöksensä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan AYY:n ja kauppatieteilijöiden KY-säätiön välisestä omaisuuskiistasta. AYY:n nostama kanne hylättiin kokonaisuudessaan. Lisäksi AYY velvoitettiin maksamaan KY-säätiön oikeudenkäyntikuluja noin 500 000 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan näyttö ei riittänyt tekemään KY-säätiölle tehtyjä lahjoituksia pätemättömiksi, vaan kauppatieteilijöillä oli oikeus siirtää omaisuuttaan uuden ylioppilaskunnan ulottumattomiin. Käräjäoikeus kuitenkin totesi, että AYY:n asema oli sellainen, että sillä oli oikeus vaatia lahjoituksia pätemättömiksi, ja että lahjoitusten tekemiseen liittyi salailua.

AYY:n ja KY-säätiön omaisuuskiista alkoi vuonna 2010, kun Kauppakorkeakoulun, Teknillisen korkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunnat yhdistyivät Aalto-yliopiston ylioppilaskunnaksi. Yhdistymisen yhteydessä selvisi, että kauppatieteilijät siirsivät yli 42 miljoonan euron arvosta omaisuuttaan välikäden kautta perustamalleen KY-säätiölle.

Käräjäoikeuden tuomio on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.