Kenen maailman johtajan kanssa joisit vappuskumpat, Milja Asikainen?


Teksti · words

Ylioppilaskunnan uuden puheenjohtajan mielestä vapaaehtoistyö on kansantaloudellisesti järkevää.

Milja Asikainen

Vastasit AYY:n hallituksessa tänä vuonna kansainvälisyydestä. Mikä hallitustoiminnassa veti toiselle kierrokselle?

Hallitusvuoden aikana pääsin oikeasti vaikuttamaan asioihin. Minua inspiroivat myös ihmiset joiden kanssa pääsin työskentelemään. Vuoden kohokohta oli Mantan lakitus.

Haluat tehdä ylioppilaskunnasta saavutettavamman ja yhdenvertaisen kaikille jäsenille. Mitä se tarkoittaa?

Haluan, että jäsenet pystyvät kokemaan AYY:n omakseen ja he tietävät mitä AYY tekee heidän hyväkseen. Tulevaisuudessa AYY:llä mikään ihmisryhmä ei ole aliedustettuna, kuten nyt on tilanne esimerkiksi kansainvälisten opiskelijoiden kohdalla.

Jokainen puheenjohtaja tähän asti on sanonut haluavansa rakentaa yhtenäisempää ylioppilaskuntaa. Ovatko he onnistuneet?

AYY on nykyään paljon yhtenäisempi ylioppilaskunta kuin se oli vuonna 2010. Tämän huomasi esimerkiksi viime syksyn KY Entry -tempauksessa. Ovat he siis onnistuneet, mutta työ on edelleen kesken.

AYY:n jäsenmaksua korotetaan ensi lukuvuonna kahdella eurolla 116 euroon. Miten AYY aikoo palvella jäseniään kahden lisäeuron edestä?

On vaikeaa sanoa mitä sillä rahalla saa konkreettisesti. Pelkästään ylioppilaskunnan päivittäisen toiminnan pyörittämiseen menee joka vuosi enemmän rahaa esimerkiksi nousevien palkkakulujen takia.

Kuluneena vuonna AYY on käyttänyt omaisuuskiistaan pääasiassa asianajokuluihin 265 000 euroa. Sillä saisi kolme Tesla Model S -sähköurheiluautoa, 350 iPhone 6S:ää tai jokaiselle aaltolaiselle lounaskahvin joka päivä kuukauden ajan. Oliko raha hyvin käytetty?

Kyllä oli. Vaikka onkin ikävää olla oikeudessa, omaisuuskiista on asia, joka pitää selvittää. Toivottavasti pääsisimme sovintoon mahdollisimman nopeasti.

Aallon yt-neuvotteluissa uhataan irtisanoa jopa 350 ihmistä ja yliopiston pitää kiristää kulujaan. Mitä opiskelijoiden pitäisi ajatella näistä leikkauksista?

Kyllähän opiskelijoiden kannattaa näistä leikkauksista olla huolissaan. Ne tulevat varmasti vaikuttamaan myös opetushenkilökunnan resursseihin.

Juha Sipilä soittaa sinulle yöllä ja läksyttää sinua opiskelun tavoiteajan ylittämisestä. Mitä vastaat?

Juha, vapaaehtoishommat ovat opettaneet minulle työelämätaitoja enemmän kuin mikään muu. On siis kansantaloudellisesti järkevää tehdä vapaaehtoistöitä.

Miltä Otaniemi näyttää vuonna 2020?

Täällä on reilusti opiskelija-asuntoja ja paljon yhteisiä tiloja, joissa opiskelijat ja koulun henkilökunta kohtaavat. Otaniemi on poikkitieteellinen. Erilaisten ihmisten erilaiset tavat tehdä asioita näkyvät.

Kenen maailman johtajan kanssa haluaisit juoda vappuskumpat?

Tarjoaisin skumpat Martti Ahtisaarelle. Martti on tehnyt huikeaa rauhantyötä ympäri maailmaa, ja AYY:n puheenjohtaja tarvitsee välillä vähän oppeja konfliktitilanteista.