Kolumni: Tervetuloa sääntö-Niemeen!


Teksti · words

Kuva: Sergei Pavlov

Pänniikö opiskelijakämpässä asuminen? Ei pänni enää kauan, kirjoittaa Sonia El Kamel.

Olen asunut tammikuusta lähtien opiskelija-asuntolassa Hongkongissa. Kampuksella asumiseen on liittynyt monenlaisten sääntöjen lisäksi yksityisyyttä kaventavia rajoituksia, joihin nähden AYY:n asuntojen järjestyssäännöt kuten lemmikkikielto ja yörauha tuntuvat kohtuullisilta. Tältä nimittäin näyttäisi elämä AYY:n asuntoloissa Hongkongin tyyliin:

Kaikki asuntolat olisivat raskaiden metalliporttien ympäröimä. Portit pysyisivät visusti kiinni yöaikaan, jotta asuntoloissa ei vain voitaisi järjestää minkäänlaisia ei-aaltolaisia kokoontumisia tai bileitä. Vaasankadulla nykyiset portit eivät riittäisi alkuunkaan, vaan ne jouduttaisiin vahvistamaan piikkilangalla ja betonilla. 

Kunkin kerrostalorakennuksen ulko-ovet avautuisivat vilauttamalla kuvallista opiskelijakorttia lukijaan, minkä jälkeen kuva sisään astuvan opiskelijan kasvoista ilmestyisi aulassa työskentelevän vartijan tietokoneen ruudulle. Vartija pitäisi huolen, että kyseessä on todella sama henkilö. 

Kimppakämppiä tai yksiöitä ei enää olisi, vaan opiskelijat asuisivat asuntoloissa. Useimmilla olisi yksi tai kaksi samaa sukupuolta olevaa huonekaveria, ja vuorokaudet rytmittyisivät auringon sijaan huonekaverin tietokoneen ruudulta kumpuavan valon mukaan. Asuntolassa asuminen olisi kuin vuosia kestävä ala-asteen yökyläreissu, jolta äiti ei tulisi hakemaan aamulla pois. 

Asuntoloissa tai niiden tiluksilla ei tietenkään saisi tupakoida tai juoda alkoholia. Tästä pitäisivät huolen asuntolan pihalla öisin päivystävät vartijat, jotka hätyyttelisivät nalkkiin saamiaan opiskelijoita hurjalla aseella: taskulampulla. 

Asuntoloihin olisi määritelty tarkat vierailuajat (8–24), joiden ulkopuolella yhtäkään vierasta ei saisi tuoda kylään. Jos vieras viipyisi minuutinkin yli vierailuajan, saisi asukas nuhtelun lisäksi varoituksen ja vieraskiellon. 

Jos viikonloppuiltaisin oikein siristäisi silmiään ja katselisi ikkunasta kohti Otakaarta, saattaisi nähdä baarista valuvia pariskuntia. He odottaisivat ulkona, että kello olisi taas kahdeksan.