Kolumni: Yleisö vastaa kuin populisti huutaa


Teksti · words

Valokuvat: Dora Dalila

Medialla on valta haastaa yhteiskunnalliset toimijat avaamaan väitteitään.

Eräänä tiistai-iltana aivoni sulivat.

Istuin kotisohvalla televisio jumittuneena Maikkarin kanavalle. Käynnissä oli Sääntö-Suomi, härskisti populismista oppinsa ammentanut viihdeohjelma, joka pakotti tuijottamaan itseään silkan hämmentävyytensä vuoksi. Tunne oli sama kuin ihmisen nähdessä jotain epämiellyttävää ja juuri sen vuoksi kiehtovaa: en halunnut katsoa lähetystä, mutta en kyennyt lopettamaankaan.

Juontaja Jussi Heikelän johdolla matkattiin eri puolille maata ihmettelemään sääntöjä, joita suomalaiset virkamiehet ovat pientä kansalaista vastaan rakentaneet. Ohjelmassa taivasteltiin muun muassa sitä, miksi ei ihminen saa ampua suojeltuja lintuja omalla tontillaan. Ja kun paikalliset asukkaat olisivat halunneet maalata alikulkutunnelin iloisilla väreillä, heidän olisi itse pitänyt huolehtia maalausten ylläpidosta.

Siis törkeää! Byrokratiaa!

Olemme oppineet päivittelemään Suomen valtavaa sääntelyn ja virkamiesten määrää pohtimatta syitä asialle. Samoin olemme omaksuneet mielipiteiksemme muitakin julkisuudessa hoettuja fraaseja kikystä soteen, vaikka emme oikeasti aina tietäisi, mihin lausumat perustuvat.

Kun väitteitä toistaa tarpeeksi kauan, ne alkavat elää omaa elämäänsä ja muuttuvat pikkuhiljaa yleisesti hyväksytyksi totuudeksi. Kaikupohjasta voi tulla niin vankka, että se kantaa televisioviihteeksi asti. Yhtäkkiä Hesarin gallupeissa tavikset pudottelevat sujuvasti poliittisia termejä rakenneohjelmasta kärkihankkeeseen. Puheenparsi on usein kuin suoraan hallituksen tiedotustilaisuudesta.

Kyse ei ole siitä, etteikö ilmiöissä fraasien takana välttämättä löytyisi korjattavaa tai kritisoitavaa. Sen sijaan, että vain toistamme poliitikkojen heittoja, niille olisi kuitenkin vaadittava perusteluja.

Pelkän siteeraamisen sijaan medialla on valta haastaa yhteiskunnalliset toimijat avaamaan väitteitään. Ehkä silkalla populismilla ei politiikassakaan pääsisi silloin kovin pitkälle.