Kuokkavieras porvarien saunaillassa


Teksti · words

Aino kuokkii.

Screen Shot 2014-09-18 at 02.00.58

Ilta ei ole vielä alkanut, kun pelmahdan KY-talon saunalle puoli tuntia myöhässä. Paikalla on viitisen ihmistä. He kaikki pomppaavat pystyyn esittelemään itsensä. Kättelevät, kertovat koko nimensä ja katsovat silmiin, aivan kuin painaisivat nimeni mieleen.

On Kauppakorkeakoulun Porvareiden uusien ilta. Muutaman vakiojäsenen lisäksi läsnä on pari fuksia. Ilmassa on odottava tunnelma. Kuokkivaan toimittajaan suhtaudutaan iloisesti.

Minulta kysytään, olenko kiertänyt muissa poliittisissa opiskelijajärjestössä. Ai en? Siis aion käydä vain täällä? No, sehän on vain hyvä.


Kauppakorkeakoulun Porvareiden
tunnetuimpiin alumneihin kuuluu kansanedustaja Lasse Männistö. Järjestön porvarihaalarimerkkiä haalivat muutkin kuin kylterit.

Sähköpostilistalle kolahtaneessa sähköpostikutsussa vieraaksi on luvattu “mielenkiintoinen puhuja”. Se on tällä kertaa Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnan puheenjohtaja. Mielenkiintoinen?

“Yleensä on kyllä vähintään ministeritason vieraita”, Kauppiksen Porvareiden puheenjohtaja vakuttaa.

Kukaan ei loikoile sohvilla sikarit suussa ja silinterit ojossa. Sohvapöydällä on tarjolla limua, maissilastuja (Euroshopper), juustopalloja ja salsaa.

Väkeä on saapunut lisää. Noin kymmenisen paikallaolijaa litkii viskiä, Somersbyta ja Pirkka-olutta. Minulle tarjotaan lasi punaviiniä.


Moni on tullut suoraan töistä
tai kokouksesta. Yksi rientää saunaillasta suoraan toiseen palaveriin. Vain yhdellä on puku päällä. Hän syö nurkassa juustohampurilaista.

”Suomessa porvari-sanalla on aika negatiivinen kaiku”, puheenjohtaja sanoo. Täällä porvariksi tunnustautuvan ei tarvitse hävetä. Se on täysin ok, ja jopa suositeltavaa. Paikalla olevien mielestä poliittisessa opiskelijajärjestössä on helppo tutustua samanhenkisiin ihmisiin, eikä kylteriys ole vaatimus liittymiselle.

”Periaatteessa kuka tahansa saa liittyä”, kertoo järjestön varapuheenjohtaja.

Periaatteessa?

”No jos joku kadunmies tulisi tänne niin oltaisiin silleen ’Moi…?’” hän nauraa. Kaikki muut nauravat mukana.

Satunnainen kadunmies tuskin eksyisi paikalle. Täällä lähes kaikki tuntevat toisensa jo entuudestaan. Jos eivät tunne, joku tuntee aina jonkun, ja pienellä namedroppauksella pääsee jo pitkälle.

Uusien illassa keskustellaan Slushista (”siisti projekti”), Pia Kauman kohtelusta mediassa (”mässäilevää”) ja Aallosta (”ketään ei kiinnosta”).

Paikalla on peräti kolme mahdollista uutta jäsentä. Se on paljon, sillä joinakin vuosina niitä ei ole ollut ollenkaan.

”Kolme! Se on enemmän kuin Tampereella viime vuonna yhteensä”, huudahtaa yksi vieraista. Naisia voisi olla kuulemma enemmän.

Kahdeksan aikaan varapuheenjohtaja pomppaa pystyyn ja laittaa soimaan stereoista Kool and the Gangin Celebration-kappaleen.

”No niin, nyt mennään saunaan!”

Ehdota seuraavaa kohdetta: [email protected].

KUVITUS ROBERT LÖNNQVIST