Miten elokuvateatteri perustetaan, Ilmari Arnkil?


Teksti · words

Opiskelijat pistivät Arabianrantaan pystyyn korttelikinon, jossa ei tarjoilla popcornia.

katolla_final

Perustit maaliskuussa Arabianrantaan uuden elokuvateatterin. Miksi Helsinki tarvitsi sellaisen?

Vaikka elokuvafestarit kukoistavat, Helsingin elokuvakulttuuri on aika näivettynyt. En halua dissata Finnkinoa, mutta onhan päivittäinen näytöstoiminta valunut harvoihin käsiin. Niin moni sali on suljettu, kun on ostettu kilpailijoita ja pistetty sitten lappu luukulle. Helsingistä puuttui art house -elokuvateatterikulttuuri, ja me haluammekin nyt olla kulttuuri-instituutio, emme niinkään bisnes.

Elokuvateatterin nimi on Kino Sheryl. Kuka on Sheryl?

Kino Sherylin nimi tulee ylioppilaskunnta TOKYOlle 80-luvun alussa luodusta alter egosta, Sheryl Tokyosta. Hän on ikään kuin koulun hengetär.

Miten elokuvateatteri perustetaan?

Rahalla [nauraa]. Vaikka mehän emme tehneet tätä sillä.

Millä sitten?

Periksiantamattomuudella. Kino Sheryl vaati lähinnä työtunteja, koska saimme käyttöömme valmiin elokuvataiteen laitoksen opetussalin. Kokonaan uuden teatterin rakentaminenhan olisi järkyttävän hintaista. Vaikka Aalto on paperilla innoissaan uusista teknologioista ja startupeista, yliopistoon tehtävä leffateatteri paljastui uskomattomaksi byrokraattiseksi viidakoksi. Sheryl vaati lukemattomia puheluita ja sähköposteja.

Mitä elokuvaa Sherylissä ei koskaan näytettäisi?

Meiltä löytyy toki jonkinlainen eettinen selkäranka. Emme koskaan näyttäisi esimerkiksi jenkkiläisen aseteollisuuden rahoittamaa elokuvaa, emmekä myöskään kaikista kaupallisinta hömppää. Fast & Furious 7 ei tule meille, vaikka sieltä lähetetään mulle koko ajan meilejä, että miten ois.

Miksi kukaan lähtisi Arabianrantaan elokuviin?

Olemme korttelikino vanhan ajan malliin. Ohjelmisto on ajateltu paikallisen yleisön mukaan. Katsojia on riittänyt mukavasti, joihinkin arkinäytöksiinkin yli sata ihmistä.

Saako Sherylistä edes popcornia?

Ei saa. Vaikka siinä on ihan hillitön kate, sen siivoamiseen menisi liikaa aikaa ja näytösvälit voisivat venyä. Moni on sitä toivonut, mutta toisaalta moni on myös kiitellyt, että ihanaa käydä leffassa ilman sitä käryä.

Opiskelet itse Aallossa kuvataidekasvatusta. Miten päädyit leffateatterin toimitusjohtajaksi?

Opiskeluaikanani olen ehtinyt sotkeutua kaikkiin mahdollisiin opiskelijajärjestöasioihin, joten kun elokuvataiteen professori Aleksi Bardy ehdotti opiskelijoille, että perustetaan elokuvateatteri, minua pyydettiin mukaan. Kuulemma ajateltiin, että koska olen esimerkiksi ollut ravintola Kipsarin hallituksen puheenjohtaja, minulla voisi olla jokin ajatus siitä, miten yritys pistetään pystyyn. Vaikka eihän mulla tietenkään ollut.

Mitä terkkuja lähettäisit kollegallesi Finnkinon toimitusjohtajalle?

Tosi hienoa, että Itäkeskukseen avataan uusi teatteri, mutta ikävää, että niin monta on jouduttu sulkemaan ennen sitä.

Entä Netflixin?

Tosi makee juttu, mitä teette. Onneksi se ei ole vaikuttanut teatterilevitykseen Suomessa juuri ollenkaan!

Eikö muka ole?

Ei. Suomessahan menee leffa kaupaksi teattereissa koko ajan paremmin. VHS:n keksijälle sen sijaan lähettäisin sellaiset terveiset, että haista paska. VHS tappoi satoja tuhansia leffatetattereita maailmasta.

Kuka näyttelisi sinua elokuvassa?

Apua, toivottavasti ei kukaan! Okei, totta kai Ryan Gosling. Jos hän vain olisi vielä vähän komeampi.

 

KUVA: MEELA LEINO