Kesällä Nyt.fi sai aikaan nettiraivokohtauksia Juhani Mykkäsen kolumnilla, jossa todettiin, että tavallisten ihmisten pitäisi saada käyttää kesäfestivaaleilla invavessoja vessojen ruuhkautumisen takia. Pari päivää myöhemmin nolostunut kolumnisti täydensi tekstiään julkaisemalla listan syistä, miksi invavessat on tarkoitettu ensisijaisesti sellaisille ihmisille, jotka niitä tarvitsevat esimerkiksi sairauden, vamman tai muun pakottavan syyn takia.
Pakottavat syyt eivät aina näy päällepäin. Kaikki besserwisserit voivatkin tulevaisuudessa niellä nipotuksensa ja antaa ihmisten käyttää juuri sellaista vessaa kuin itse katsovat sopivaksi.
Kesäfestivaaleilla uhkana ovat kuitenkin myös toisenlaiset vessakonfliktit: naisten- ja miestenvessojen väärinkäyttö.
Kuokkavieras vieraili tänä kesänä Ilosaarirockissa. Kännisten miesten toikkarointia naistenvessoissa tarpeeksi pitkään katseltuaan hän päätti ojentaa muuan nuorukaista, joka oli päättänyt mennä naistenvessaan miestenvessan sijaan.
”Hei, tää oli naistenvessa!” hän huikkasi pojalle.
”Hei, mulla ei ole vielä penistä, vaikka näytän pojalta. Ei sillä että se kuuluisi sulle paskan vertaa.”
Auts.
Koska sukupuolineutraalit vessat eivät ole vielä kovin yleisiä, transihmiset joutuvat jatkuvasti kiusallisiin tilanteisiin. Sukupuoli ei aina näy päällepäin. Siksi monet joutuvat jatkuvasti puolustelemaan vessavalintaansa. Sukupuolettuneisuuden korostaminen mies- ja naissymbolein julkisissa tiloissa voi olla kivuliasta sukupuoli-identiteettinsä kanssa kamppaileville, paheksuvista kommenteista nyt puhumattakaan.
Kuokkavieras päätti koettaa hyvittää asiattoman heittonsa ja cisnaisena kokeilla, kuinka epämukavaa omalta sukupuolelta kielletyssä vessassa käyminen on.
Otaniemen päärakennuksen miestenvessassa on lounasajan jälkeen hiljaista. Kuokkavieras suuntaa
tyttökaverinsa kanssa saniteettitiloihin, jotka on merkitty
kirjaimella M. Niin kuin mies! Kuokkavieras alkaa jänistää,
pysähtyy ja nostaa kädet kasvoilleen häpeästä, mutta hänen
kaverinsa työntää hänet ovista sisään. Pisuaarihallin
ulkopuolella on vain yksi ihminen pesemässä käsiään. Hänkin
poistuu uskaltamatta nostaa katsettaan maasta. Huh.
Kuokkavieras ja avec asettuvat omiin koppeihin. Haisee pahalta. Poskia kuumottaa. Seinät ovat täynnä vessa-aiheisia kirjoituksia, kuten ”Kuvaile kakkaasi elokuvan nimellä”. (Vastauksia: Anaconda, Tuulen viemää, Fast & Furious.)
Kuokkavieras toivoo, että kukaan ei koskaan tulisi paikalle, mutta kohtalon hetki koittaa lähtiessä. Ensin vessatiloihin astuu yksi mieshenkilö, sitten toinen. Jälkimmäiseltä pasmat menevät silmin nähden sekaisin.
”Öö… Oliko tää miesten- vai naistenvessa”, hän kysyy hämillään ja peruuttaa katsomaan ovessa olevaa kirjainta.
”Kyllä tää on miestenvessa”, kuokkavieras vastaa, kävelee ulos ja vajoaa henkisesti maan uumeniin.
Jos kuokkavieras joutuisi kokemaan vastaavaa päivittäin, hän ei luultavasti enää koskaan poistuisi asunnostaan.
Siksi empatiat menevät täysin sukupuolivähemmistöihin kuuluville, kuten esimerkiksi sille transihmiselle, joka kommentoi Nyt.fi-kolumniin käyttävänsä aina invavessoja.
Niiden ovessa kun ei rajoiteta sukupuolta.
Päivitetty 8.10.2015: Korjattu viittaus Nyt.fi:n kolumniin ja lisätty kolumnistin nimi.