KUVA VEERA LIPASTI
Kike Elomaa, ajat eduskunnassa muutoksia translakiin. Nykyisen lain mukaan sukupuoltaan korjaavan ihmisen on luovuttava lisääntymiskyvystään, jotta hänen sukupuolensa voidaan vahvistaa lain edessä. Haluat poistaa tämän pakkosterilisaatiopykälän. Mistä olet saanut asian päähäsi?
”Vuosi sitten mua pyydettiin tällaiseen kansalaisinfon järjestämään paneeliin, jossa asiaa käsiteltiin. Tämän lain sisältö avautui mulle siellä. Havahduin silloin siihen että voiks tää olla edes mahdollista, että näin vanhoillisia ja tavallaan sitä henkilön yksityisyyttä loukkaavia lakipykäliä voi olla. Mää luulin että tämmöset inkvisiittorihommat olisi ohi jo tänä päivänä. Olin ihan pöyristynyt!”
Olet puoluetaustaltasi aika yllättävä henkilö viemään tätä asiaa äänekkäästi eteenpäin.
”Niin. Mutta sen verran mitä olen [muiden perussuomalaisten] kanssa tästä jutellut, niin ne on olleet myös hämillään. Kukaan ei oikein tunnu tietävän, että meillä on tällainen laki olemassa, ei kansanedustajat eikä kansalaiset. Siis eiks oo hirveetä, että ihminen pakkosteriloidaan! Siis vielä sen lisäksi, että se on jo valmiiksi käynyt pitkän ja raskaan prosessin, kun on syntynyt väärään kehoon. Monet ei usko korviaan kun ne kuulee tästä. Ei kukaan ihminen voi sanoa, että tällainen laki on ajan tasalla. Me viedään tätä asiaa nyt eteenpäin, mutta aika hitaasti se etenee. En usko, että muutoksia saadaan tällä hallituskaudella. Nyt aikaa vie tämä avioliittolakiasia.”
Niin, näyttäisi siltä, että tasa-arvoinen avioliittolaki, joka sallisi myös homopareille naimisiinmenon, etenee suuren salin äänestykseen. Olet siitäkin puhunut vähän ristiriitaisia asioita. Että kannatat, mutta et aio äänestää sen puolesta. Sehän kuulostaa tosi typerältä. Nyt kaipaisin oikean vastauksen: kannatatko tasa-arvoista avioliittolakia vai et?
”Olen puolueelleni luvannut, ja vaalikonevastauksissa myös, että en äänestä tämän asian puolesta. Pidän sen, minkä olen luvannut. En usko, että tämä asia menee nyt läpi, mutta tulevaisuudessa kyllä varmasti, ja sitten määkin saatan äänestää eri tavalla.”
Mitä tuo tarkoittaa?
”Että jos sää tulet viiden vuoden päästä kysymään tämän kysymyksen multa, niin sitten saatan vastata eri tavalla.”
Eli kannatat tulevaisuudessa, mutta et kannata nyt?
”Maailma muuttuu, se on selvä. Kansanedustajat ei ole vielä valmiita, mutta tulevaisuudessa me kaikki joudutaan muuttamaan mielipidettämme tämän asian suhteen.”
Kuinka tärkeitä nämä asiat ovat sinulle?
”Tärkeitä, ovat tärkeitä, tosi tärkeitä.”
Eikö sitten ole vähän ristiriitaista tai vähintäänkin ikävää, että päätät tuolla laeista ja joudut ryhmäkurin vuoksi äänestämään niistä mielipiteidesi vastaisesti?
”Mää olen tän silloin punninnut, kun olen lähtenyt eduskuntavaaleihin. Pidän aina lupaukseni.”
Eikö olisi äänestäjille reilua, että vaihtaisit vaikka puoluetta?
”Ei! En ikinä! Meillä on aika paljon perussuomalaisissa samalla tavalla ajattelevia, mää tarkoitan ihmisiä, joilla on pehmeät arvot. Asia on niin, että ne,joilla on jyrkät kannat, melskaavat julkisuudessa näistä asioista paljon enemmän.”
Aiotko siis yrittää muuttaa perussuomalaisten linjaa?
”Aina voi positiivisesti puhua asioista ja yrittää niitä eteenpäin. Aion kyllä parhaani yrittää, että meidän arvot muuttuisi pehmeämmiksi, mutta demokratia on se joka puhuu meidän ryhmässä.”
Vielä jokerikysymys. Olen huomannut, että kansanedustajilla, jotka mielellään tekisivät leikkauksia opintotukeen, ei ole usein hajuakaan, kuinka suuri summa opintotuki on. Tiedätkö sinä?
”Apua, herran… tarkoitaksää kuukaudessa vai vuodessa? Maksimimäärä? Hmm. Oisko se jotain viidensadan hujakoilla?”
Vastaus on 499,60 euroa, ja siihen sisältyy asumislisä.
”No mää ajattelinkin, että jotain sinne päin se on. Juu. Kyllä aika tiukoilla sitä joutuu olemaan.”
Kiitos, ja onnea ja menestystä työssäsi perussuomalaisissa.
”Kiitos, juu! Olipa mukavaa!”