Opiskelija, näin kannattaa elää


Teksti · words

Opiskelijaelämä on taitolaji. Siksi Ainon palvelujournalistinen osasto koosti 25 vinkkiä, joilla saat elämänvaiheestasi kaiken irti.

RAHA & TYÖELÄMÄ

1. Sijoita opintolainasi (jos sinulla on siihen varaa).

Opintolaina ei ole mörkö, sitä ei tarvitse pelätä. Moni yritys, parisuhde, menestystarina ja hyödyllinen epäonnistuminen on saanut alkunsa valtion takaaman opintolainan siivittämänä. Opintolainan voi myös sijoittaa rahastoon. Vanha tunnettu kikka on sijoittaa opintolaina asp-asuntosäästötilille. Opintolainan korko on pankista riippuen prosentin paikkeilla tai jopa alle. Asp-tili taas tuottaa prosentin korkoa verottomasti. Lisäksi pankit maksavat 2-4 prosenttia lisäkorkoa viidestä ensimmäisestä vuodesta, kun raha käytetään asunnon hankkimiseen.

2. Näin aloitat asuntosäästämisen ajoissa

Katso kohta 1.

3. Miten saat vuokra-asunnon nopeasti?

Jos olet paperilla koditon, sinut otetaan vakavasti asunnonhakijana. Silloin on kuitenkin hyvä tiedostaa, että joku toinen asunnonhakija voi olla koditon paperin lisäksi myös todellisuudessa. Muista, että vanhemmilla asuminen ei välttämättä ole noloa. Tunteellisen itkukirjeen lähettäminen Hoasille saattaa myös nopeuttaa asunnonsaantiasi.

4. Ovatko rahasi taas kerran loppu?

Helppo tapa hankkia lisätuloja on panna oma kämppä AirBnB:hen vuokralle. Asunto kannattaa ensin siivota, mihin tenttiviikot ovat yleensä sopivia ajankohtia. Vuokraamisen ajaksi voi lähteä itse matkalle, kyläillä kavereilla tai mennä asumaan kämppiksen huoneeseen. Muista, että myös lääketieteellisiin tai kaupallisiin kokeisiin osallistumisesta maksetaan (vähintään leffalippuja). Tarkkaile Helsingin yliopiston sähköpostilistoja.

5. Työllisty vaivihkaa

Moni kouluprojekti on yllättävän lähellä työelämää, mutta työelämä on silti harmillisen kaukana kouluprojekteista. Asiaan voi tehdä oma-aloitteisen muutoksen. Mieti, voisiko opiskeluprojektisi olla jonkun yrityksen silmissä kiinnostava. Myy työsi, osaamisesi ja itsesi. Jos hyvin käy, tilillesi kilahtaa opintopisteiden lisäksi myös rahaa.

6. Venytä opiskelijaetuja

Aina ei kannata valmistua ajoissa. Kun papereiden ulos ottamista pitkittää, voi nauttia opiskelijaeduista. Myös yliopiston tarjoamia tiloja, laitteita ja opettajia voi hyödyntää omissa projekteissa. Usein viittä vaille valmiina opiskelijana voi myös olla helpompaa saada töitä kuin valmistuneena. Lähes jokaiselle opiskelijalle myönnetään lisäaikaa seitsemän vuoden opinto-oikeuteen. Vielä päivää ennen valmistumistakin voi hoitaa etuudet kuntoon ja saada esimerkiksi Unisportin jäsenyyden vuodeksi.

7. Viekö työ kaiken aikasi?

Mikäli sinulla on liikaa töitä ja rahaa, mutta ei aikaa kouluhommille tai rahankäytölle, voit palkata esimerkiksi fuksin assistentiksesi. Alojen välillä on eroja, mutta yleensä fuksit osaavat lukea, kirjoittaa ja lähettää sähköposteja sekä tottelevat yksinkertaisia komentoja.

8. Onko sinulla aikaa, mutta ei rahaa?

Työllisty vanhemman opiskelijan assistenttina.

9. Rahat loppu, taas?

Suomi on tukien luvattu maa eikä Kela ole suinkaan ainoa ojentava käsi. Apurahoja ja erilaisia tukia ei yleensä jaeta niille, jotka eivät ymmärrä niitä hakea. Yleensä apuraha on sitä suurempi, mitä tuntemattomampi myöntäjä on kyseessä, joten kannattaa pyytää Google avuksi. Euroja voi saada muun muassa opintomatkoihin, taideprojekteihin, lopputöihin, vaihtoon, harjoitteluun ja tai ihan muuten vain. Apurahoja myöntävät erilaiset säätiöt, järjestöt, osuuskunnat ja myös Aalto-yliopisto.

10. Hanki freelancer-verokortti

Viimeistään sitten kun tituleeraat itseäsi LinkedInissä freelanceriksi, kannattaa hankkia freelancer-verokortti. Siitä on hyötyä, jos teet hommia monelle työnantajalle, opiskelijana kun usein on tarjolla pätkäduuneja. Perinteisellä verokortilla joutuu maksamaan sivutuloista korkeampaa veroprosenttia. Free-kortissa on yksi ainoa pidätysprosentti, joka määräytyy arvioitujen vuositulojen perusteella.

LIFESTYLE

11. Biohakkeroi itsesi.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus. Juo 2-20 Batteryä sietokykysi mukaan ja makustele, kun pärisee. ES toimii myös. Vaikka tutkinto-ohjelmissa asiaa ei ole mainittu, jokaisen opiskelijan tulisi kokeilla allnighteria ainakin kerran.

12. Mikä on seuraava ihmedieetti?

Fodmapit, karppaukset, raakaruoka ja gluteenin välttelyt kannattaa opiskelijana unohtaa. Rahaongelmien miettiminen vie tutkitusti aivokapasiteettia ja tyhmentää. Sen vuoksi opiskelijalle paras mahdollinen ruokavalio maksaa vähän eli sisältää paljon hiilihydraatteja.

13. Tee-se-itse -teekkarilakki

Erehdyitkö ostamaan suomenruotsalaisille tarkoitetun kalliin mallin ylioppilaslakista? 130 euroa ei välttämättä mennyt hukkaan, sillä eritoten kalleimmat ylioppilaslakit soveltuvat äärimmäisen hyvin tuunaukseen. Hattuun voi liittää tupsun itse. Tupsu voi olla lankapuodista hankittu härpäke tai esimerkiksi sähköjohto. Yo-hatun metamorfoosi voi tehdä sinusta vapun suosituimman ja vihatuimman hahmon.

14. Milloin on liian noloa käyttää haalareita?

Mitä luovempaa alaa opiskelet, sitä pidempään ja hartaammin haalareiden käyttö on suotavaa. Näin erotut joukosta, mikä on aina luovalla alalla hyödyksi. Jos taas opiskelet kauppatieteitä tai diplomi-insinööriksi, haalareiden käyttö kannattaa lopettaa siinä vaiheessa, kun tunnistat lajitoverisi ilman haalareita tai et enää tunnista muita samanlaisten haalareiden käyttäjiä edes humalassa.

15. Miten Linnan juhliin pääsee opiskelijana?

Linnan juhliin vie monta tietä. Voit perustaa Slushin tai pyrkiä AYY:n ja SYL:n puheenjohtajaksi. Toinen reitti on pokata Slushin perustaja tai AYY:n tai SYL:n puheenjohtaja ja livahtaa avecina sisään. Kolmas tie on ryhtyä journalistiksi tunnettuun mediaan, joka raportoi juhlista.

16. Miten humaltua oikein?

Unohda chorella-levät, b-vitamiinilisät, acetiumit ja sykemittarit, kun lähdet radalle. Alkoholin juomisesta tulee paha olo, koska niin on aina ollut ja niin on aina oleva. Kankkusta voi lievittää valmistautumalla juomiseen oikein, juomalla vähemmän, nauttimalla humalasta täysin siemauksin ja arvostamalla omaa humalaa sekä siitä seuraavaa olotilaa.

Syö hyvin ennen kuin juot. Hitaasti imeytyvät hiilihydraatit estävät verensokerin eli vitutuskäyrän heilahtelua, parisuhdekriisejä ja väkivaltaista käyttäytymistä paikoissa, joissa ihmiset muodostavat jonoja tai näyttävät hipstereiltä (kaksi viimeistä on usein sama asia).

Pääkipu krapulassa johtuu usein nestevajauksesta. Muista juoda vettä illalla, yöllä ja aamulla. Kookosvesi ja palautusjuomat auttavat nesteytyksessä. Halvin versio on sekoittaa hanaveteen aavistus suolaa ja sokeria.

SOSIAALINEN ELÄMÄ

17. Vaihdoit haalarin lahjetta puolisosi kanssa ja nyt tuli ero. Mitä tehdä?

Haalarin lahkeen vaihtamiseen seurustelukumppanin kanssa pätee sama sääntö kuin puolison nimen tatuoinnissa: vaikka partneri lähtee, merkintä jää. Aivan kuten tatuoinnin kanssa, vaihdettua lahjetta voi yrittää naamioida. Lahkeen voi yrittää häivyttää haalarimerkeillä, heijastinnauhalla tai vanhoilla Marimekon verhoilla. Toinen vaihtoehto on hyväksyä parisuhteen aikaansaannokset ja rakastaa niitä kuin omaa lastaan, vaikka suhde loppuisi.

18. Uskoudu opintopsykologille

Tentistä tuli hylsy, lemmikkikoalasi on syömälakossa ja lähetit epähuomiossa deittipyynnön tuoreen exäsi äidille. Saatat olla tilassa, jota kutsutaan ahdistukseksi. Pitkittyneenä ahdistus voi muuttua masennukseksi. Ennen kuin niin käy, olisi hyvä ehkä puhua jollekin. Opintopsykologien apua ei kannata kainostella. He auttavat, kun oppiminen ei suju, motivaatio on hukassa tai stressi painaa mieltä. Lisäksi Aallon opintopsykologit järjestävät erilaisia henkistä pääomaa kasvattavia työpajoja, jotka poistavat muun muassa esiintymisjännitystä.

19. Älä jurota

Puhu ihmisille. Jos se tuntuu vaikealta, etene supliikkisopankeittäjäksi vaikeusaste kerrallaan. Aloita kehumalla säätä tuntemattomalle bussipysäkillä. Seuraavia askelia ovat kaupan kassajono ja ruokala. Kohta löydät itsesi kirjastosta kuiskimasta tuntemattomien korviin lausahduksia kuten ”tiedä muuten kuka murhasi Olof Palmen” tai small talkaamasta jonottaessasi sukupuolitautitestiin.

20. Miten ehtii olla sosiaalinen ja opiskella?

Yhdistä ystävyys ja opiskelu. Järjestä lukupiiri, jossa voit ylläpitää ja hoitaa ihmissuhteita ja oppia samalla.

21. Romanssivinkki

Pyydä nättiä poikaa tai tyttöä malliksesi. Kerro olevasi harrastelijataiteilija.

22. Laajenna henkisiä ulottuvuuksiasi

Kun opiskelet samojen tyyppien kanssa vuosia, saattaa raja oman itsensä ja muiden välillä hämärtyä. Silloin uhkaat muuttua epäihmiseksi, joka jakaa somessa ne jutut, ajatukset ja mielipiteet, jotka joku on jo jakanut. Pyristele ilmiöstä eroon hakeutumalla uuteen seuraan. Aallossa kutsutaan tätä poikkitieteellisyydeksi. Kokeile ME310:tä, Kaupunkiakatemiaa tai vaikka jenkkifutista Aalto-joukkueessa ja löydät pian itsesi henkisen kuplasi ulkopuolelta.

23. Puhu ääneen

Haaveista, ideoista ja peloista kannattaa puhua ääneen. Siten niitä on helpompi työstää hedelmälliseen suuntaan. Ensin ajatelluilla, sitten ääneen lausutuilla ajatuksilla on niin suuri voima, että siitä varoittaa sitaatti, joka on laitettu niin Margaret Thatcherin kuin Mahatha Gandhin suuhun: ”Tarkkaile ajatuksiasi, sillä ne muuttuvat sanoiksi, tarkkaile sanojasi, sillä ne muuttuvat teoiksi, tarkkaile tekojasi, sillä ne muuttuvat tavoiksi, tarkkaile tapojasi, sillä niistä tulee osa persoonaa, tarkkaile persoonaasi, sillä se muuttuu kohtaloksesi.”

ELÄMÄN DIGITALISAATIO

tinder24. Apua, mistä tietää onko diginatiivi?
A) Kohtasitko elämäsi rakkauden ensimmäisen kerran wc-pöntöllä kesken täysistunnon?
B) Oletko kiinnostunut enemmän puhelimesi näytöstä kuin fyysisesti läsnä olevista ystävistäsi?
C) Kuvaavatko vanhempasi tai isovanhempasi selfieitä?

Jos vastasit johonkin kohdista kyllä, olet diginatiivi, etkä voi tehdä asialle yhtään mitään.

25. Koska ei kannata olla somessa?

Todellisuutta parempi ja yksinkertaisempi maailma on aina kätesi ulottuvilla. Mitä sitä kieltämään. Voit olla somessa, kun näet vanhoja kavereitasi, olet luennolla, katsot maisemaa, juhlit, rakastelet ja kasvat ihmisenä. Päätös on käsissäsi.

* BONUS: Sähköinen työkalupakki kuntoon

  • Aallon opiskelijoille tarjotaan maksutta Microsoftin Office 365, Symantecin virustorjunta ja monia muita hyödyllisiä ohjelmia.
  • Pääset lukemaan Hesarin digilehteä, Kauppalehteä ja Financial Timesia Aalto Libproxy -palvelun kautta.
  • Jos tavallinen kalenteri ei riitä, kokeile Basecamp-projektihallintatyökalua.
  • Muistiinpanoista saa otteen Evernotella.
  • Laita liiallinen älypuhelin räpläilysi kuriin sovelluksilla, kuten Moment (iOS) tai Aptrax (Android). Toggl-palvelulla voi seurata, mihin käytät tietokoneella aikaa.
  • SelfControl (OS X) tai Freedom (Win & OS X) auttaa, kun deadline lähestyy ja netin kissavideot vievät aikasi. Anti-Social-sovellus estää pääsyn someen.

 

KUVITUS: VEIKKO KÄHKÖNEN