Sano mitä haluan kuulla


Teksti · words

Valokuvat: Touko Hujanen

Mantrat ovat elintärkeitä.

” EKP on mandaattinsa rajoissa valmis tekemään kaiken, mitä tarvitaan euron puolesta. Ja uskokaa minua, se riittää”, sanoi Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi vuonna 2014 ja rauhoitti hermostuneet sijoittajat ympäri maailmaa. EKP:n johtajan ei toisaalta voikaan odottaa sanovan muuta kuin luottamusta herättäviä asioita. Ei, vaikka euroalueen elvytyspaketin seurauksena markkinat olisivat vaarassa ylikuumentua. Hänen tehtävänsä on hokea ja vakuuttaa kaiken olevan hyvin.

Myös Johanna Vierrokselle hoettiin mantraa. Startup-mantra lupasi menestystä, jos vain uskoo itseensä ja tekee parhaansa. Hän ei pyrkimyksistä huolimatta kyennyt elättämään itseään eettistä bisnestätekevällä yrityksellä. Vierros kirjoitti tähän lehteen jutun unelman rikkoutumisesta ja siitä seuranneesta suuresta pettymyksestä startup-maailmaa kohtaan (s.12).

Vakuutamme aika monia muitakin asioita itsellemme ja muille, vaikka emme välttämättä täysin usko niihin. Tiedämme esimerkiksi, että useampi parisuhde päättyy kuin kestää läpi elämän. Hoemme kuitenkin muuta, sillä miten muuten uskaltaisimme sitoutua toiseen ihmiseen. Mantrat ovat elintärkeitä. Ne ylläpitävät todellisuutta ja torjuvat pelkoja. Nimittäin pelossa kukaan ei uskaltaisi tehdä mitään. Vaikka Johanna tunsi  suuttumusta mantraa kohtaan, ilman sitä ei hän olisi ehkä koskaan ryhtynyt yrittäjäksi. Luottamukseen pohjautuvilla finanssimarkkinoilla puolestaan pelolla on tuhoisat seuraukset: sijoittajat joko lamaantuvat tai myyvät osakkeita paniikissa.

Slushin uusi toimitusjohtaja Andreas Saari sanoi tämän lehden haastattelussa, että yrittäjyys on paras tapa pelastaa maailma (s. 30). Kun kysyin, uskooko hän ihan todella, että markkinatalouden voi valjastaa palvelemaan pääosin hyvää, hänen vastauksensa oli liikuttava. Hän ei ole varma, mutta niin hän haluaa uskoa.