Todellisuuteni: BDSM vapautti


Teksti · words

Kuvat: Getty Images

Teini-iän fantasiat seksiin pakottamisesta unohtuivat vuosiksi, kunnes aikuisiällä kumppani ehdotti sadomasokistista seksiä. Löytyi turvallinen tila, jossa toteuttaa itseään.

”En usko, että hirveän moni katsoo mua ja ajattelee, että tuo ihminen on mustelmilla vaatteidensa alla. Monien mielikuva siitä, kuka BDSM:ää harrastaa, on joku kalju ja kaljamahainen, keski-ikäinen mies. Todellisuudessa hirveän erilaiset ihmiset tekevät tätä, kaikki sukupuolten ja mieltymysten kirjot.

Kun ihmisiltä kysyy heidän ensimmäisestä seksuaalisesta kokemuksestaan, moni palaa varhaiseen lapsuuteen. Että kyllä mä muistan, kun olen ollut kuusi ja on leikitty rosvoa ja poliisia, ja rosvot on sidottu jonnekin ja se on tuntunut kivalta. Eihän sitä varmasti ole kokenut samanlaisena kiihotuksena kuin nyt, mutta ihminen jotenkin muistaa, että siinä on ollut mukava ja turvallinen olla.

Haluaisin, että mullakin olisi joku tuollainen lapsuusmuisto, mutta ei mulla ole. Joskus 14–15-vuotiaana fantasioin, että mut pakotettaisiin seksiin. Mutta kun olen kasvanut aikuisikään, se on kadonnut vuosiksi.

Kun uudelleen havahduin asiaan, se tapahtui tosi konkreettisesti. Tapasin tyypin, joka tykkäsi alistaa. Tajusin, että tästähän mä teininä haaveilin. Ja heti kun kokeilin sitä, ajattelin että tää on ihan mieletöntä. Löysin tosi paljon uusia puolia itsestäni.

Kun ensimmäisen kerran menin BDSM-bileisiin, vähän jännitti, mitä siellä tapahtuu. Bileissä hieman jopa nauratti. Tilanne olisi voinut olla jostain rikkaiden tyyppien elämästä, jossa ihmiset on paatuneita kaikkeen. Että jotain piiskataan tuolla, ja sä vaan kattelet ja juttelet muita asioita.

Pohjimmiltaan kyse on tosi perusbileistä, ihmiset tulee juomaan ja näkemään muita, tanssimaan ja pitämään hauskaa. Mutta etiketti on tosi tiukka ja yksityisyyden suojeleminen keskeistä. Usein heti ovella annetaan tarra kännykän kameran päälle.

Uusilta kuulee monesti, ettei missään ole ollut yhtä turvallinen olo kuin meidän bileissä, jotka kuitenkin valtavirrasta ovat jotain irvokasta. Koskaan ei ole kukaan käyttäytynyt mua kohtaan ahdistavasti, vaikka olen ollut pylly paljaana piiskattavana tai roikkunut katosta köysien varassa. Kalliossa saa olla täysissä pukeissa tilaamassa juomaa ja jo joku tarttuu perseestä. BDSM-piirit ovat myös sen verran pienet, että jos tyrit, sinut suljetaan ulkopuolelle välittömästi.

E i ole yhtenäistä käsitystä siitä, mistä kirjaimet BDSM tulevat. Yksi ajatus on, että B on bondage, D discipline, S sadism ja M masochism. Elementteihin liittyy dominointi ja toisaalta alistuminen. BDSM leikittelee vallankäytöllä, mutta valta on aina näennäistä, ja alistuva asettaa leikille rajat.

Itse olen sekä alistava että alistuva osapuoli. Tykkään miehistä ja naisista, ja naisten kanssa heti ajattelen itseäni alistavana. Dominana olen armoton, itsekeskeinen ja sadistinen. Miesten kanssa omin asema minulle on alistuva. Siinäkin on eri alatyyppejä. Itse olen vähän sellainen oikutteleva alistuja, kaipaan jotain koulutusta ja kurinpitoa.

Nautin myös vaniljaseksistä, mutta skenessä kuulee paljon, että moni ei vain pysty siihen enää.

On yksilöllistä, kuinka iso osa kenenkin elämää BDSM on. Joku saattaa vain tykätä tällaisesta seksistä.

Mulla se on kuitenkin aika keskeinen osa seksuaalista identiteettiä. Tykkään sellaisesta pikkutyttömäisestä roolista, vaikka arjessa koen olevani aika maskuliininen.

Olen löytänyt selityksen sille, miksi haluan välillä söpöstellä. Se liittyy siihen, että olen kasvanut poikien keskellä, missä ei ole ollut tilaa tyttömäisyydelle. Meidän himassa on ollut myös tosi rajoittunut fiilis seksistä, se on ollut jotenkin kiellettyä. BDSM:n myötä olen saanut luvan olla juuri sellainen kuin olen. Se on sairaan vapauttavaa.

Valitettavasti BDSM:ään liittyy edelleen stigma. Seksuaalisten mieltymysten ajatellaan kertovan ihmisen luonteesta. Jos työskentelee vaikka lasten parissa tai julkisessa ammatissa, pääsee helpommalla pysyttelemällä kaapissa.”

Nainen 23, Aallon sivuaineopiskelija