Todellisuuteni: Vapautunut


Teksti · words

Kuvitus: Tino Nyman

Vuosia sitten skientologiasta luopunut yrittää edelleen selvittää, mistä kaikessa on kyse.

”Vartuin skientologina, sillä vanhempani olivat skientologiakirkon jäseniä.

Skientologiassa jäsenet eivät aluksi saa tietää kaikkea uskonnosta. Tietoa saa sitä mukaa, kun jäsen nousee ”Sillalla”, jota pitkin kuljetaan kohti Vapautta. Skientologiassa ajatellaan, että ihmisellä on sekä reaktiivinen että analyyttinen mieli. Reaktiivinen mieli reagoi ihmisen traumoihin, joista pyritään pääsemään irti auditoinneilla. Auditointien avulla ihminen voi irtautua reaktiivisesta mielestään.

Yksi skientologian pääajatuksista on, että ihmisen mieli, ruumis ja sielu ovat yhteydessä toisiinsa. Sielu voi jättää ruumiin ja siirtyä kuoleman jälkeen toiseen. Skientologien käyttämä sana sielulle on thetan. Sillalla noustessaan jäsenet oppivat, että on myös muita sieluja. Nämä body thetanit  ovat peräisin miljoonia vuosia sitten tuhoutuneesta kansasta ja jatkavat kulkemistaan edelleen maapallolla aiheuttaen ihmisille lisää traumoja.

Osallistuin ensimmäiselle uskonnolliselle kurssilleni noin 8-vuotiaana, ja kävin kesäisin sessioissa, jotta pääsin etenemään Sillalla. Jo lapsena piti kirjoittaa kaikki pahat tekonsa ylös, ja niistä keskusteltiin auditoinneissa. En tuolloin pitänyt skientologiaa ollenkaan hulluna. Kun ihminen varttuu tällaisessa uskonnossa, sen oppeja pitää täysin normaaleina. Kävin tavallista koulua ja minulla oli paljon muita kuin skientologeja kavereina. Heidän kanssaan juttelimme uskonnoista, ja skientologia oli vain yksi muiden joukossa. Opin keskustelemaan ja tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa.

Itse en koskaan noussut Sillalla korkeille tasoille, mutta muu perheeni nousi. En siis koskaan kuullut alieneja koskevista opeista. Kun ulkopuoliset kertoivat minulle niistä ollessani nuori, puolustin skientologiaa sanomalla, ettei uskonnossani ole kyse sellaisesta. Oikeasti kyse oli siitä, etten vain itse ollut vielä saanut kuulla niistä. Ajattelin, että ihmiset valehtelevat ja haluavat vain puhua pahaa.

Aloin kyseenalaistaa skientologiaa opiskellessani yliopistossa. Luin lehtijuttuja, joissa entiset jäsenet kertoivat kokemuksistaan. Eräs koko elämänsä skientologialle pyhittänyt nainen kertoi haastattelussa, kuinka hänet yritettiin pakottaa tekemään abortti. Hän ei suostunut, joten erosi kirkosta. Soitin äidilleni ja kysyin, oliko tarina totta. Hän sanoi, että oli. Sen puhelun aikana sain kuulla, että myös oma perheeni oli jättänyt skientologian. He eivät olleet kertoneet minulle, koska eivät tienneet, miten reagoisin. Perheenjäseniä kehotetaan katkaisemaan välit kirkosta eronneisiin, eikä perheeni halunnut, että välimme katkeaisivat. Siihen puheluun loppui myös minun uskoni skientologiaan.

Kun uskonnon jättää, joutuu kohtaamaan koko maailman eri silmin. Kaikki, mihin on aiemmin uskonut, on kyseenalaistettava. Esimerkiksi psyykenlääkkeitä ja psykoterapiaa ei hyväksytä skientologiassa. Ongelmia pyritään ratkaisemaan sen sijaan esimerkiksi auditoinneilla, jotka aloitetaan kertomalla, mitä kaikkea väärää on tehnyt sitten viime auditoinnin. Itse pääsin kuitenkin melko helpolla, sillä olin vielä lapsi ja tein vain vähän asioita, joita pidettiin pahoina. Myöhemmin olen muuttanut suhtautumistani, ja saanut muun muassa apua terapiasta, kun läheiseni kuoli.

Tulen niin vihaiseksi, kun kuulen entisten skientologien tarinoita. Moni perhe on veloissa ja pantannut jopa kotinsa, koska auditoinnit ja kurssit maksavat niin paljon. Skientologia oli iso osa minua. Nyt olen ollut siitä ulkona jo vuosia, ja vielä tänä päivänä yritän selvittää, mistä kaikessa on kyse.

En ajattele, että uskonnot olisivat pahasta, mutta en halua valita yhtä uskontoa itselleni. Olen säilyttänyt skien­tologiasta osia, joihin edelleen uskon, esimerkiksi reinkarnaatio. Kun ihmisellä­ on vahva usko, se luo hänelle lohtua, ja sitä kaipaan. Tiedän kuitenkin, etten koskaan enää voi tavoittaa sitä, sillä mikään uskonto tai asia ei enää pysty vakuuttamaan minua. Tämä ajatus saa minut surulliseksi. ”

Palstalla kerrotaan elämäntarinoita, jotka poikkeavat totutusta. Palstan aiemmat jutut:


Selvin päin – Mikko Laine kokeili elää vuoden ilman viinaa.


Väsynyt – Selittämätön särky ja väsymys estivät työnteon ja opiskelun, ja siihen loppuivat myös Kelan tuet.


Linjalla – Sonja Salonen muutti rakkauden perässä Israeliin. Sitten pommit alkoivat pudota taivaalta.


BDSM vapautti – Teini-iän fantasiat seksiin pakottamisesta unohtuivat vuosiksi, kunnes aikuisiällä kumppani ehdotti sadomasokistista seksiä.

C/O – Korkeakoulutettu ja vailla asuntoa