Uusi Nalle


Teksti · words

Kuva: Ilkka Saastamoinen

Osakestrategi Jukka Oksaharju ei pelkää suututtaa suomalaista yritysjohtoa. Tapasimme pörssi-intoilijan ja selvitimme, miksi hänen ammattikuntaansa halveksutaan.

jukka_oksaharju_hires

KUVA Ilkka Saastamoinen

Suomalaisen sijoitusmaailman suunsoittaja Jukka Oksaharju, miksi parjaat jatkuvasti suomalaista yritysjohtoa talousmedioiden palstoilla?

Koska moni yritysjohtaja on siirtynyt liikaa vakauden varjeluun ja jättänyt omistaja-arvon kasvattamisen sivurooliin. Matalien korkojen maailmassa pörssissä liikkuu paljon sellaista rahaa, joka etsii varovaista ja vakaata sijoituskohdetta. Se johtaa yritysjohdossa herkästi siihen, että vältetään investointeja. Kustannukset näkyvät lyhyellä tähtäimellä, kun taas tuotot, kasvu ja kilpailukyvyn kehitys näkyvät vasta vuosien päästä.

Kiitos jargonista. Ovatko yritysjohtajat siis nössöjä?

Eivät ehkä nössöjä, mutta he pettävät omistajansa. Ongelmia syntyy viimeistään silloin, kun katsotaan heidän seuraajiensa työpöytiä ja todetaan, ettei tarvittavia investointeja ole tehty riittävän aikaisin.

Löysit intohimosi hämärän kohteen eli sijoittamisen 15-vuotiaana. Mikä sijoittamisessa on niin ihanaa, että käytit siihen kultaisia teinivuosiasi?

Minusta on kiehtovaa, että jotkut yksilöt ovat valmiita ottamaan riskin, jota muut eivät ole valmiita kantamaan. Silloin on mahdollista menestyä paremmin kuin muut, mutta toisaalta on oltava valmis hyväksymään epäonnistuminen. Pitää olla kyky käsitellä rahojen mahdollista menetystä.

Millaisia riskejä sitten otat?

Joskus jokin yritys on ollut yleisen mielipiteen mukaan huono sijoitus ja sen osake liian kallis, mutta olen itse johdonmukaisesti analysoinut tilannetta ja päätynyt erilaiseen päätelmään. Kun oma markkinoita vastavirtaan uiva analyysi osuu oikeaan, henkinen palkinto sijoittamisessa on vähintään yhtä tärkeää kuin raha.

Nalle Wahlroos ja Warren Buffett ovat idoleitasi sijoitusmaailmassa. Nallen kuva peräti koristaa työpöytääsi. Kliseistä, eikö?

Miksi pitäisi keksiä pyörä uudelleen? Nallen firmoissa erotellaan strateginen kasvu ja omistaja-arvon kasvu, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei kasvua haeta hinnalla millä hyvänsä. Toisaalta kun on tarpeellista tehdä yrityksessä rakenteellisia muutoksia, Nalle tekee ne 10 kertaa nopeammin kuin poliitikot. Buffettissa arvostan pitkäjänteistä ajattelua sijoittamisessa: ”Osta osake vain, jos kuvittelet, että voit omistaa sen vuosikymmenen”.

Ammattikuntasi edustajia pidetään rahanahneina. Mistä se johtuu?

Tämä on helppo kysymys – koska se on totuus! Varainhoitoliiketoiminta perustuu siihen, että asiakas kantaa riskin ja varainhoitaja kerää lähes riskittömät palkkiot. Koko pankkimaailmahan on rakenteellisesti petollinen. Tämä on peli, jossa pärjää ahne, joka ei kuitenkaan ole liian ahne.

Tuntuuko sinusta, että teet jotain merkityksellistä maailmassa tekemällä rahasta lisää rahaa?

Tiettyyn rajaan asti kyllä. Kun omistajat investoivat rahaa, yritys investoi omistajien tahdosta kasvuhankkeisiin, jotka puolestaan luovat työpaikat viime kädessä. Kun yritys maksaa yhteisöveroa ja työpaikkoja syntyy, hyvinvointiyhteiskunta kasvaa. Tärkeää on ymmärtää motiivi, jolla rahasta tehdään rahaa. Arvostamani ja inhoamani pankkiirin erottaa toisistaan se, mitä hän tekee rahalla. Käyttääkö hän sen materiaan vai investoiko hän sen vapaa-aikaan tai johonkin yleishyödylliseen? Maksaako hän veronsa Suomeen, investoiko tuotekehitykseen ja laittaako rahan kiertämään? Kaikki tämä ratkaisee, kuinka mulkusta tyypistä on minun silmissäni kyse.

Onko muuta mahdollisuutta kuin markkinatalous?

Näköjään on, esimerkiksi 2010-luvun Suomessa.

Mitä tarkoitat?

Valton sijoitusyhtiö Solidiumin salkussa on viisi firmaa, siis käytännössä noin puolet valtion koko salkusta. Näitä firmoja Solidium on joutunut pääomittamaan koko olemassaolonsa ajan vuodesta 2008 tähän päivään asti. Samaan aikaan markkinat ovat nousseet toista sataa prosenttia, ja talous on elpynyt kohtuullisesti. Solidiumin salkkuvalinnat eivät ole lähelläkään markkinataloutta, vaan enemmänkin suunnitelmataloutta.

Kannattaisiko minun sijoittaa opintolainani vai lähteä sillä Intiaan?

Eikö opintolaina riitä molempiin? Jos tuollaista asiaa pitää miettiä, niin kyllä sinuna lähtisin sinne Intiaan. Henkinen pääoma ja ystävyyssuhteet ovat ainoita asioita, jotka oikeasti jäävät jäljelle. Pääoma on vain väline siihen, että saa hankittua vapaa-aikaa ja henkistä pääomaa.

KUKA?

KTM Jukka Oksaharju, 28, on Nordnet-arvopaperivälitysyhtiön osakestrategi ja sivutoiminen konsultti. Hän valmistui Kauppiksesta kolmessa vuodessa ja on tunnettu suorapuheisista talouskommenteistaan mediassa sekä blogissaan, jolla on kymmeniä tuhansia lukijoita. Hän on julkaissut kolme sijoitusopaskirjaa ja jakaa räväköitä talous-statementtejaan aktiivisesti myös yli 10 000:lle Twitter-seuraajalleen.