Vaatesuunnittelija Tea Latvalan puudildo täytti markkinavaon


Teksti · words

Tea Latvala tahtoo mullistaa seksivälinealan Tekes-tuetuilla puudildoillaan.

Puinen dildo on maailmassa niin erikoinen asia, että niiden suunnittelijasta Tea Latvalasta, 38, on kirjoitettu paljon lehtijuttuja. Mediahuomion vuoksi hänet tunnistetaan välillä kadulla.

”Joku tuntematon on saattanut huudahtaa, että ‘hei sä oot se puunainen’ tai ‘sä oot se dildonainen’. Huutelusta ja mediahuomiosta osaa olla välittämättä liikaa, kun tietää itse, millaista arkitodellisuutta elää. Arkeni on sitä, ett. kantelen puukapuloita huppari päällä Vallilassa”, Tea Latvala, 38, kuvailee elämäänsä seksivälinevalmistajana.

Latvala kasvoi kiinni puuhun jo lapsuudenkodissaan Kurikassa Etelä-Pohjanmaalla. Isä on ammatiltaan puuseppä, ja molemmat vanhemmat työskentelivät Kurikan puunjalostustehtaalla. Latvala lähti kuitenkin Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan vaatesuunnittelua, mutta oman alansa sijaan hän luki pääasiassa yrittäjyyttä, tulevaisuuden tutkimusta ja trendien ennakointia.

Kun Latvala valmistui vuonna 2007, hän hyppäsi Neloselle juontamaan seksiaiheista talk show’ta, G-pistettä, yhdessä Anna Perhon kanssa. Perho oli kutsunut Latvalan G-pisteen koekuvauksiin nähtyään pilottijakson muotiaiheisesta ohjelmasta, jonka Latvala oli tehnyt samalle tuotantoyhtiölle.

Osittain G-pisteen ansiosta Latvala päätyi myöhemmin seksivälinealalle. Hän tutustui erästä jaksoa varten Väestöliiton tutkimukseen naisten seksuaalisuudesta ja seksiapuvälineistä. Tutkimus paljasti, miten seisahtuneita mielikuvat naisten seksuaalisuudesta olivat.

”Koko alalle pitää tehdä mullistus”, Latvala perustelee paikkaansa seksivälinemuotoilijana. Hän on tuonut muovisen ja halvanoloisen seksilelumaailman keskelle jotain tuoretta, eli huolella muotoillun käsityötuotteen. Teatiamo-yrityksen ruusupuinen dildo on ollut esillä galleriassa Miamissa, ja sillä on jakelusopimus neljään Latinalaisen Amerikan maahan. Se on myös tiettävästi historian ensimmäinen puukapula, joka on saanut innovaatiokeskus Tekesin tukea kansainväliseen vientiin.

Design-dildo valmistetaan yhdestä puulankusta ensin jyrsimällä ja sitten veistämällä sekä hiomalla käsin lopulliseen muotoonsa. Nyt ensimmäiset Mister Rosewood -dildot on myyty loppuun, ja Latvala keskittyy seuraavaan tuotantoerään.

”Minulla on visio, että tietystä puulajista valmistetaan vain rajoitettu tuotantoerä. Näin dildot jäävät keräilykappaleiksi.”

Mikään ekotuote Latvalan puudildo ei ole. Lukuisissa työvaiheissa kuluu väkisinkin paljon materiaalia, ja lisäksi Latvala on saanut kritiikkiä Brasiliasta tuodun harvinaisen ruusupuun käytöstä. Juuri nyt hän pohtii tuotannon siirtämistä Puolaan, jossa työ voitaisiin tehdä seitsemän kertaa nykyistä halvemmalla.

Kaalimato.comin mainoksessa ostajia kuitenkin kehotetaan: ”Choose wood, choose organic.” Ekotuotteen sijaan orgaaninen viittaa Latvalan mukaan luonnonmukaiseen orgasmiin. Kyse on mielikuvista, joita puulankusta hiotun esineen myyminen vaatii.

”Ilman brändäystä näin yksinkertaista tuotetta ei saa myytyä. En ole aivan onnistunut siinä vielä, mutta nyt konsultoin mainostoimistoa tuotteen mielikuvien rakentamiseksi.”

Latvala sanoo mielellään ääneen, että hän tavoittelee mainetta ja mammonaa. Puisen päätuotteen ohella Latvala on suunnitellut lasisia dildoja, ja lisäksi prototyyppejaon metallista ja kivestä. Vaikka tuoterepertuaari on suppea, vaatesuunnittelija aikoo toistaiseksi pysytellä dildonaisena, eikä laajentaa esimerkiksi alusvaatteiden suunnitteluun.