Sarjassa ajankohtainen henkilö viedään katolle jututettavaksi. Tällä kertaa kattona toimi Olympiastadionin torni.
KUVA VEERA LIPASTI
Käytsä täällä usein?
”On siitä aikaa, kun olen viimeksi käynyt tornissa. Olympiastadion on tullut tietysti työn ja harrastusten puolesta hyvin tutuksi. Alakerran ravintolan keittiöhenkilökunta on tehnyt mulle paljon ruokaa.”
Olympiastadion saa ansiostasi tänä ja ensi vuonna valtiolta 80 miljoonaa euroa perusparannukseen. Saitko ikuisen ilmaisen sisäänpääsyn urheilutapahtumiin ja konsertteihin?
”Hahhah, en tiedä. Kaikki ovat jälkikäteen kyllä kiitelleet päätöstä kautta linjan. Ehkä mulla on naamavippi tänne ainakin niin kauan kun nykyinen johto on Olympiastadionilla.”
Kehysriihi. Ministeripaikasta luopuminen. Vituttaako?
”Henkilökohtaisesti ei. Opiskelijoiden, eläkeläisten, työttömien ja lapsiperheiden puolesta kyllä. Vituttaa siitä näkökulmasta, että olisimme halunneet jatkaa hallituksessa. Se olisi kuitenkin tarkoittanut sitä, ettei perusturvasta ja lapsilisistä olisi leikattu.”
Tekisikö mieli hypätä alas täältä tornista? Edes ihan vähän?
”Henkilökohtaisen elämän kannalta ministeripaikasta luopuminen on suuri helpotus. Ei ministerityö ole ihmisen työtä, ne aikataulut ja se paine.”
Okei. Kusiko hallitus opiskelijoiden muroihin kehysriihessä?
”Ei ollenkaan niin pahasti kuin esimerkiksi valtiovarainministeriö olisi halunnut. Kolme vuotta opintotuesta vastaavana ministerinä olen joutunut jokaisessa kehys- ja budjettiriihessä tappelemaan maksullista opetusta ja opintotuen lainapainotteiseksi muuttamista vastaan.”
Hallitus päätti leikata YTHS:n rahoitusta 67 henkilötyövuoden suuruisella summalla. Kehysriihtä läheltä seuranneiden lähteiden mukaan sinä toit nämä heikennykset pöytään. Pitääkö paikkansa?
”Kehysriihessä esitettiin opintotuen leikkaamista 20 eurolla, lukukausimaksuja, ateriatuen puolittamista. Me saatiin nämä torjuttua ja mietittiin, mistä löytyy antaa edes jotain vastineeksi. Mun ministeriön virkamiehen ehdotus oli tämä YTHS:n ja opiskelija-asuntovuokratuen poistaminen. Hänen mielestään se ei ollut niin dramaattinen.”
Eli hyväksyit tämän?
”En hyväksynyt mitään mitä oli kehysriihessä.”
Mutta se oli mielestäsi kannatettava ehdotus verrattuna näihin muihin?
”Se, että saatiin poistettua 20 euron leikkaus opintorahaan, lukukausimaksut, ateriatuen puolittaminen, niin se että jouduttiin antamaan tän verran periksi, niin se on kohtuullinen kokonaisuuteen nähden, vaikka… Mutta jos me päästäisiin päättämään, ei opiskelijoihin koskettaisi ollenkaan.”
Mikset ole enää vuosikausiin vaikuttanut intohimoiselta poliitikolta ja siltä, että aidosti haluaisit saada muutosta aikaan?
”Totta kai on erilaisia rooleja. Ministerinä kyselytunnilla ei voi olla yhtä intohimoinen kuin puolueen puheenjohtajana kysymyksiin vastatessa. Ihan samanlainen intohimo mulla kuitenkin on. Se näkyy siinä, että olen puolustanut perusturvaa ja opiskelijoita, ollut kaikissa neuvotteluissa rakkikoirana nilkassa kiinni.”
Ehditkö kulttuuriministerinä perehtyä opiskelijakulttuuriin?
”Aika vähän. Enemmän tutustuin silloin, kun olin itse opiskelija. Tutustuin siihen enemmän kuin opintoihin liittyviin teoksiin.”
Mitä terveisiä lähetät Aallon opiskelijoille?
”Jos on Jyrki Kataista uskominen, teidän startupeissa on tulevaisuus. Käyttäytykää sen mukaisesti.”
Uskotko itse siihen?
”No, jotkut uskovat lapsenomaisesti että koko m– Suomen talous pelastuu startupeilla. Mutta kyllä sen pelastamiseen tarvitaan vähän muutakin kuin startupeja.”