Voiko kansantaloudelle huutaa omstart, Tuure Parkkinen?


Teksti · words

Aaltolainen opiskelija kirjoitti 664-sivuisen kirjan, jonka avulla hän yrittää korjata kapitalistisen talousjärjestelmän.

tuure_parkkinen

Olet kirjoittanut vapaa-ajallasi kirjan Fixing the Root Bug. Miksi?
Syy on yhdistelmä turhautumista ja pakkomielteistä mielenkiintoa. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi pitäisi luoda lisää työtä aina, kun yhteiskunnan tuottavuus kasvaa. Minua kiinnostaa, miten kaikki pääsisivät osallistumaan siihen jäljelle jäävään työhön ilman, että työn määrä on itseisarvo.

Tiivistit juuri koko suomalaisen talouspoliittisen keskustelun. Lisää työpaikkoja!
Niinpä! Eikä siinä ole tolkkua. Suomessa voi tällä hetkellä lobata läpi melkein mitä vain sillä perusteella, että se luo työtä. Talvivaaran kohdalla ollaan lähes innoissaan, että syntyy ympäristöhaittoja putsattaviksi, koska silloin sen ”työllisyysvaikutus” ei heti lakkaakaan.

Mikä on se root bug, jonka haluat kirjassasi korjata?
Hypoteesini on monitasoinen. Markkinataloudessa on mielestäni muutamakin bugi, esimerkiksi korkojen nollaraja ja työn jäykkä ”kvantittuminen” työpaikoiksi. Lisäksi yksityiset monopolit, kuten kustannukseton maanomistus tai patenttien hallinta, johtavat tehottomaan resurssien käyttöön ja epäreiluun tulonjakoon.

Kirjasi alaotsikko on The Simple Hack for a Growth-Independent, Fair and Sustainable Market Economy 2.0. Tiivistäisitkö ydinviestisi yhteen simppeliin lauseeseen.
On mahdollista saavuttaa kasvuriippumaton talousjärjestelmä, joka mahdollistaa kaiken halutun kasvun ympäristön kestävyyden asettamissa rajoissa, mikäli saamme työn kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan yksilötasolla.

Kuulostaa aika monimutkaiselta.
Joo, sori! Pointtina on, että ihmisten pitäisi saada tehdä sen verran töitä kuin he oikeasti haluavat ilman, että tarvitsee pelätä pitkäaikaistyöttömyyttä.

Olet 9. vuoden tuotantotalouden opiskelija. Mistä revit aikaa 664-sivuisen kirjan kirjoittamiseen?
Valmistumisen lykkäämisestä. Tai sen väliin jättämisestä. Käytännössä kahteen ja puoleen vuoteen en ole tehnyt mitään muuta kuin lukenut ja kirjoittanut aiheesta tai tehnyt videoita.

Olet näytellyt Teekkarispeksissä neljä vuotta. Voiko kansantaloudelle huutaa omstart?
Totta kai! Vaikka menneisyyttä ei voikaan muuttaa, uskon, että asiat voi tehdä eri tavalla. Huutaisin ehkä että ”omstart ratkaisukeskeisemmin ja moninäköalaisemmin”.

Jos huutaisit noin, kansantalous voisi jäätyä lavalle.
Joo, ja koko lava romahtaisi sen alta nykyisessä joustamattomassa talousjärjestelmässä, jossa jokainen työpaikan menetys on kuolonisku.

Valtiovarainministeri Antti Rinne kävelee sinua kadulla vastaan. Mitä sanot?
Kysyn, että jos olisi olemassa ratkaisu, joka edistäisi huimasti työntekijöiden etua, vapauksia ja neuvotteluasemaa, mutta romuttaisi ay-liikkeen vallan, olisiko hän kiinnostunut harkitsemaan sitä.

Mitä luulet Antin vastaavan?
Veikkaan, että hän ei vain haluaisi uskoa, että sellaista ratkaisua on olemassa. Niinhän eri instituutiot ylläpitävät olemassaoloaan: ne tekevät itsensä kyseenalaistamisesta vastenmielistä ja ylläpitävät vastakkainasetteluja.

Mitä haluaisit sanoa taloustieteilijöille, jotka miettivät parhaillaan työhuoneillaan että ”mikä jätkä tämä oikein on”?
Olen talousinsinööri ja -yrittäjä, joka hyödyntää heidän teorioidensa toimivia osia laatiakseen uusia ratkaisuja. Toivon, että rakennettaisiin yhteistyötä sen sijaan, että minut nähdään uhkana sille paradigmalle ja työlle, jota tehdään. Mielenkiintoista on, että juuri millään muulla kuin kansantaloustieteen alalla ei odoteta akatemian pullauttavan ulos innovaatioita. Se on yleensä yritysten rooli.

Parkkisen ajatuksiin voi tutustua tarkemmin osoitteessa rootbug.org.

KUVA: GEORGE HOOKER